Заступник директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Микола Пугачов поінформував, що в середньому вартість новорічного столу в 2019 році для української сім'ї з 4 осіб підвищиться в порівнянні з тогорічним майже на 20% і становитиме 1535 гривень, повідомили у прес-службі інституту.
Для розрахунку взяли новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м'ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо.
За даними науковців:
- 3 кг салату "Олів'є" традиційної рецептури обійдеться у 129,76 грн. Це на 25% більше, ніж при святкуванні Нового 2018 року. Найдорожчими інгредієнтами страви є ковбаса – 53,08 грн за 0,5 кг, 0,5 кг зеленого горошку – 27 грн, 6 яєць – 15,10 грн та 180 г майонезу – 9,50 грн. Ще у 25,08 грн обійдуться цибуля, морква, картопля та солоні огірки.
- Трохи дешевше – 118,32 грн – коштуватиме салат "Оселедець під шубою" (1,5 кг). Левову частку його вартості складе філе оселедця – 100 грн за 0,5 кг. Майонез обійдеться у 9,50 грн, морква – 2,38 грн (1 шт.), буряк – 2,35 грн (1 шт.), цибуля – 2,15 грн (1 шт.), картопля – 1,94 грн (2 шт.).
- Суттєво зростуть витрати на м'ясні продукти, зазначив Микола Пугачов. Півкіло нарізки з сирокопченої ковбаси "Салямі" коштуватиме, в середньому, 80 грн, стільки ж підчеревини копченої – 75 грн, а биток зі свинини свіжий – 78,50 грн. За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити, в середньому, 111 грн. Загалом, вартість 2,5 кг м'ясних продуктів на новорічному столі становитиме 344,50 грн.
- Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кг філе) обійдеться у 100 грн, твердий сир (300 г) – 54 грн і пачка масла вершкового (200 г) – 32,25 грн.
- Вартість овочів на новорічному столі складе, в середньому, 159,48 грн. Картопля (2 кг) коштуватиме цього року 13,84 грн, гриби (1 кг) – 47,90 грн, перець солодкий (0,5 кг) – 51 грн, огірки свіжі (0,5 кг) – 16,77 грн, помідори свіжі (1 кг) – 29,97 грн.
- Фрукти на святковому столі обійдуться у 78 грн. За 2 кг мандаринів заплатимо 50 грн. 1 кг бананів обійдеться, в середньому, у 22 грн, лимон (200 г) – 6 грн.
- Батон білого хліба (1 кг) коштуватиме 19,89 грн, а шоколадні цукерки – 170 грн за 1 кг.
- Пляшка шампанського (0,75 л) обійдеться у 98 грн. У півтора раза більше – 155 грн – доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) коньяку.
- Безалкогольні напої обійдуться у 76,10 грн. За 2 л соку доведеться заплатити 38,30 грн, за мінеральну воду (1,5 л) – 11,30 грн, за солодку воду (2 л) – 26,50 грн.
- Слід зазначити, що сім'ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити близько 470 грн. Баночка червоної ікри (120 г) обійдеться у 250 грн, а 200 г червоної риби – у 220 грн.
Відтак вартість новорічного столу з делікатесами підвищиться до 2005,30 грн. Ціна бюджетного варіанту в Києві становитиме 1647,60 грн, що на 13,6% дорожче тогорічного. Стіл з делікатесами обійдеться мешканцям столиці у 2157,60 грн.
Дивіться фотогалерею за темою: