Труба з відходами
Труба з відходами
Скріншот відео

"Жити тут не реально": чому мешканці Гостомеля потерпають від жахливого смороду – сюжет

Окрім повітря забруднені також місцеві води, що потрапляють до криниць

Нестерпний сморід дошкуляє мешканцям Гостомеля на Київщині. Тамтешнє підприємство з виробництва митих овочів зливає свої відходи у резервуар, де і накопичується брудна речовина, яка є джерелом їдкого запаху.

Місцеві нарікають, що не можуть дихати на повні груди. Та, окрім повітря, підприємство забруднює ще підземні води, оскільки речовина з відстійника просочується до ґрунтів, а звідти до криниць. Про екологічне лихо – у сюжеті "5 каналу".

Тетяна Рибакова мешкає поруч із місцем, куди підприємство постійно зливає відходи. Жінка зауважила, що спочатку відходи зливали і вдень, і вночі. Нині – лише надвечір.

"Допоки ми не побачили сам відстійник, ми вважали що найбільшою проблемою є той жахливий сморід, у якому ми живемо. А коли вже віднайшли звідки то воно так воняє, то ми зрозуміли, що проблема тут не тільки в смороді, а й в тому, що воно ж тече на людські городи, потім несе свої води в колодязі", – розповіла жінка.

Місцеві мешканці стверджують, що проблеми з власником підприємства почалися ще у 2014 році, коли до відстійника почали скидати гнилі овочі. Тепер підприємство зливає брудну воду з відходами виробництва.

"Жити тут просто не реально, ми не можемо відчинити вікна, не можемо відчинити двері. Побудований самочинно, на землі, де цільове використання як садівництво, ведення особистого сільського господарства", – пояснила мешканка Гостомеля Марія Близнюк.

Чому так відбувається – журналісти вирішили запитати у керівництва підприємства. Проте його телефон мовчить.

Щоби дізнатися наскільки небезпечна речовина з відстійника – мешканці беруть її проби. Зразки несуть до лабораторії.

"Мікробіологічне дослідження триває до трьох днів, якщо не висівається потогенна мікрофлора. Сьогодні буде робити наш лаборант з комунальної гігієни", – пояснила завідувач лабораторії санітарно-гігієнічного відділу Київського обласного лабораторного центру Ганна Донченко.

А от сільський голова Гостомеля Юрій Пилипко проблеми із запахом не відчуває. Каже, що відстійник побудували ще за радянських часів. Пояснює, що мав розмову з керівництвом підприємства. Воно, мовляв, не помітило, що резервуар наповнений ущент і пообіцяло вичистити бруд.

"Він дійсний, він і працював, весь час, скільки там був консервний завод, з 84-го року (1984 року – 5.UA). Нові власники викупили і вони там теж продовжують. Два тижні тому він пообіцяв до кінця місяця почистити його відстійники", – запевнив сільський голова Гостомеля Юрій Прилипко.

Натомість тамтешні мешканці воліють радше довіряти результатам експертизи речовини, яку в лабораторії пообіцяли виконати за три дні.

Валерія Павленко, Олексій Іванченков, "5 канал"

Попередній матеріал
"Інформаційний вечір": інтерв'ю з Еміне Джепаровою, Богданом Данилишиним і Лілією Гриневич – відео
Наступний матеріал
Кулеба: Якщо хтось сподівається, що витягнули Сенцова – і за це треба пробачити РФ все, то це несерйозний підхід

У Києві спостерігається концентрація шкідливих домішок у повітрі – КМДА

Поліетилен як губка притягує токсини: експерт розповіла, як Україні відмовитися від одноразових пакетів

Окупований Донецьк просів на 25 сантиметрів – МінТОТ

Синхронно та в ногу: як готуються курсанти Одеської академії до військового параду

Вибух авто в Одесі: у поліції розповіли про стан потерпілого

Випили і вирішили постріляти: на Черкащині двох чоловіків затримали зі зброєю