Гончарі проводять майстер-класи для дорослих та дітей. А також змагаються поміж собою. Побували на заході і кореспонденти "5 каналу".

Іван Братко зі Сполучених Штатів Америки приїхав до Тернополя працювати із глиною. Родом зі Львівщини. Понад 20 років проживає за океаном, де має власну гончарну майстерню. Але залюбки бере участь у таких фестивалях в Україні. Каже, що глина на батьківщині найліпша для гончарської справи.
"Займаються там не тільки гончарством, а й рисунком, малярством, скульптурою в глині…Гончарем я років 28 уже працюю. Якщо порівняти українську та американську глину, то це велика різниця. Для роботи краща українська, щоб витягувати довші речі, а для обпалу – то там ліпша", - визнає Іван.

Віталій Гладковський - також учасник гончарського фестивалю. Вже має перемогу - звання "найвищого гончара". Але не через зріст майстра, а за висотою виробу.
"Треба відчувати себе гармонійно з цією глиною. Будь-які поштовхи передаються на глину, і вона починає хитатися…Треба зливатися ніби в одне", - каже гончар з Івано-Фраківська Віталій.

Окрім змагань, професійні гончарі давали і майстер-класи. "Сам виріб – це як виховувати дитину…У виріб вкладаєте душу і в дитину вкладаєте душу", - пояснює гончар з Волині Віктор Дудко.

Загалом фестиваль зібрав майже три десятки учасників із різних куточків країни та світу. Організовують його вже другий рік поспіль. І наступний рік не стане винятком.
"З’їхалися майстри з усієї України – з Харкова, Нікополя, Чернігівщини, Києва, Львова, Івано-Франківська…У наш час дуже важливо допомогти реалізуватися майстрові та підтримати його. Тут можна доторкнутися до мистецтва, спробувати свої сили, придбати вироби", - розповідає організатор фестивалю Уляна Джигринюк.

Головним символом свята став велетенський глечик, на ліплення якого пішло 380 кілограмів глини.
Тереза Костецька, Олена Вербицька, "5 канал", Тернопіль
Дивіться також фотогалерею за темою:
Красуні, їжа та вогонь: на Одещині із колоритом відзначили Івана Купала – ФОТО