Кулінарні майстер-класи для ветеранів. Проводять їх шеф-кухарі у Львівському реабілітаційному центрі "Незламні". Там військові можуть навчитися приготувати щось смачненьке, скуштувати різні страви, зарядитися позитивом та навіть поліпшити моторику рук. Майже щотижня на кухні пробують свої сили з десяток воїнів. На одному з уроків побувала журналістка "5 каналу" Анастасія Ярмоловська.
Кулінарний майстерклас у реабілітаційному центрі розпочинають зі змішування інгредієнтів. На цьому занятті військові готуватимуть сирники за особливим рецептом.
27-річний військовий Максим Сологуб ліпить заготівлі однією рукою. Взимку він зазнав мінно-вибухового поранення. Через сильну травму руку довелось ампутувати. Нині прийшов вчитися. Каже: хоче потішити своїм кухарством дружину. Пригадує, раніше вже мав досвід у приготуванні сирників, але він був невдалим.
"Одного разу я приготував сирники дружині, замість пшеничного використав вівсяне, вони вийшли сірі, більші, коли вона приїхала, то вони перетворилися на шайбу хокейну", – розповідає військовослужбовець Максим Сологуб.
А ось В'ячеслав береться за приготування сирників вперше. Воїн теж втратив руку на війні, тож готує однією. Каже, що кулінарного досвіду – обмаль, втім має нестримне бажання навчитися створювати щось смачненьке.
"Цікаво, ще не готував, багато разів їв вдома, коли мати готувала, а так смачно, багато нового почерпнув для себе. Та зовсім не складно, трішки натхнення, бажання", – зазначає військовослужбовець В'ячеслав Василишин.
Виліплені сирники учні відправляють на пательню. Смажать під пильним керівництвом майстра.
Скуштувавши страви власного приготування, воїни діляться враженнями. Кажуть – процес легкий і дуже цікавий.
"Сподобався, нормальний, навчився для себе. Не важко, запам'ятати найважче, там скільки інгредієнтів сипати, але ліпити не важко навчитись можна всього, якщо захотіти", – каже військовослужбовець Віктор Черевань.
Такі майстеркласи для воїнів у центрі "Незламні" проводять щомісяця. Небайдужі шеф-кухарі міста приходять до реабілітаційного центру, аби навчити та морально підтримати військових після тяжких поранень на фронті.
"Для них це якийсь відпочинок, розвага, вони включені у якусь роботу, можуть відволікатися від певних речей, поговорити смачно поїсти, завжди дуже добре", – підкреслює кухар Андрій Климович.
Щоразу кухарі вчать готувати нові страви. Підбирають спеціальні рецепти, які допомагають у реабілітації.
"Усі майстер-класи ми плануємо, щоб були з моторикою. Щоб хлопці працювали, змогли задавати питання, як можна обійти, секрети кулінарні. Тому ми стараємось робити майстер-класи не тільки смачними, але й корисними для хлопців", – наголошує кухар Андрій Воловий.
Тим часом воїни вже чекають на новий майстерклас. Кажуть: хочуть вивчити більше рецептів, адже скоро поїдуть додому – вражати рідних новими стравами.
Анастасія Ярмоловська, Євген Радіон, Львів, "5 канал"
Читайте також: Робота для незламних: як у реабілітаційному центрі Львова допомагають працевлаштуватися ветеранам з інвалідністю.
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
- Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.