Ботулізм на Львівщині. Інфекційну недугу діагностували в 19-річної мешканки області. Дівчину госпіталізували до Пустомитівської районної лікарні.
Привезли її в тяжкому стані. Серед симптомів – ломота в тілі, порушення зору, функій нервової системи та навіть почали відмовляти нирки.
Як з'ясували медики, кілька днів тому дівчина вживала копчені морепродукти. Нині стан пацієнтки оцінюють як середньої тяжкості. Їй ввели спеціальну сироватку.
Лікарі нагадують, що ботулізм – це смертельно небезпечна хвороба. Її збудник може бути у в'ялених та копчених продуктах, а також у м'ясних консервах. Ботулотоксин у продуктах не змінює їхніх смакових властивостей, і про його наявність може свідчити лише здута банка консервації.
"Загальна слабкість і найжорстокіший симптом, який є при уражені нервової системи, – це коли людину бачиш у подвоєному зображені. Токсин дуже складний для людського організму. І тому дуже залежить, наскільки швидко людина звертається за допомогою і яка вона буде. Ввели їй спеціальну сироватку. Стан її поступово покращується, але він далекий до одужання", – говорить директор Пустомитівської районної лікарні Іван Лабай.
Нагадаємо, 30 грудня 2019 року від ботулізму помер чоловік, який напередодні вживав консерву зі свинини домашнього приготування.