Карантин
Карантин pravda.com.ua

COVID-відділення на Прикарпатті майже заповнені – що кажуть лікарі

Читайте по-русски
Медики розгорнули мобільні госпіталі на території області

Знову зростання. Після плато у 3-4 тисячі нових випадків коронавірусу – у МОЗ звітують, що за минулу добу виявили майже 13 тисяч недужих. Антирекорд серед регіонів – знову Прикарпаття. За останню добу там додалося майже 700 інфікованих коронавірусом. У "червоній" зоні Івано-Франківщина перебуває вже два тижні. COVID-відділення лікарень у регіоні заповнені пацієнтами на 80 відсотків. У Богородчанах активно приймає хворих мобільний шпиталь, розгорнутий наприкінці лютого. Чи готові медики до погіршення ситуації з поширенням коронавірусу – дізнавалася журналістка "5 каналу" Марта Шикула.

Першою пацієнткою поки що єдиного в Україні мобільного шпиталю в Богородчанах стала 56-річна жителька району. Жінку госпіталізували з двобічною пневмонією та супутніми недугами. Нині швидкі привозять хворих один за одним. Уже госпіталізували 11 пацієнтів.

Два намети розгорнули на території районної лікарні. У них постійно чергують медики та надзвичайники. Мобільний шпиталь розрахований на 120 ліжок. Медпрацівники запевняють: тут є все необхідне для лікування COVID. Апарати, кисень та інше обладнання.

"В модуль надходять хворі середньої важкості, тяжкі хворі й кисневозалежні надходять у центральний корпус, де є реанімація", – заявив головний лікар Борогодчанської лікарні.

Нині COVID-відділення медзакладу заповнені майже цілком.

"Ми розгорнули з 6 до 10-ти ліжок реанімації. В нас працюють наші реаніматологи і плюс за контрактом прийшли реаніматалоги з національного університету", – сказав головний лікар Борогодчанської лікарні Іван Коляджин.

Трохи краща ситуація в районній лікарні сусідньої Надвірної. Минулу добу медики називають спокійною, бо не госпіталізували жодного пацієнта. Це вперше за останні тижні.

"Стан пацієнтів тяжкий або наближається до тяжкого. У реанімації це вкрай тяжкі хворі. Це старші люди, які мають багато супутньої патології", – сказав заступник директора Надвірнянської лікарні Іван Меланюк.

Нині в надвірнянській лікарні чекали президента, принаймні так розповідають технічні працівники медзакладу. Вони активно прибирали територію та засипали землею ями на дорозі.

"Територію облагороджували? – Ну так, звісно, робили ремонти і так далі все повністю. Старі бордюри забирали і так далі. – А чому? Була така інформація, що сьогодні має приїхати президент? – Я не можу вам сказати, не знаю. – Це такі чутки ходили? – Так", – сказав технічний працівник Надвірнянської районної лікарні Віталій.

Але президент не приїхав. З нового року кількість COVID-хворих на Прикарпатті зросла вчетверо. Нині Івано-Франківщина очолює рейтинг областей за кількістю нових пацієнтів. Медики називають ситуацію критичною, але контрольованою.

Головний санітарний лікар Прикарпаття розповідає, тепер частіше хворіють діти. Також побільшало госпіталізованих – у тяжкому стані та з ускладненнями, бо занадто пізно звертаються до медиків.

"Термін перебування в закладах охорони здоров'я збільшився. Тобто пацієнти надходять у більш тяжкому стані. Якщо декілька днів тому в нас було 10 закладів, де було 100% заповнення, то нині їх чотири. Система охорони здоров'я, хай би як хто говорив, справляється, хоча і ближче до межі можливостей", – зазначив головний санітарний лікар Івано-Франківської області Руслан Савчук.

Нині медзаклади Прикарпаття заповнені на 80%. Але лікарі готуються до гіршого, активно розгортають додаткові ліжка та відділення.

"Нам сьогодні єдине, що може не вистачати, це розуміння в суспільстві і між громадянами, це зменшення соціальної активності, обов’язкове носіння масок", – розповів головний санітарній лікар Івано-Франківської області Руслан Савчук.

Марта Шикула, Євген Радіон, Івано-Франківська область "5 канал"

Попередній матеріал
Справа про Харківські угоди має відволікти увагу від "Вагнергейту" – депутат
Наступний матеріал
Борислав Береза в "Гончаренко рулить" зізнався, чому посварився та не спілкується із Зеленським
Loading...
На Прикарпатті підприємці мітингують проти запровадження карантину

На Прикарпатті підприємці мітингують проти запровадження карантину

"Вірус дивно поводиться": головний санлікар Івано-Франківщині припускає, що в області циркулює новий штам COVID-19

"Вірус дивно поводиться": головний санлікар Івано-Франківщині припускає, що в області циркулює новий штам COVID-19

На Івано-Франківщині запровадять двотижневий локдаун – які обмеження введуть

На Івано-Франківщині запровадять двотижневий локдаун – які обмеження введуть

Спалах коронавірусу в Україні: до "червоної" зони потрапили ще дві області

Спалах коронавірусу в Україні: до "червоної" зони потрапили ще дві області

На Прикарпатті розповіли про особливості першого в Україні мобільного шпиталю

На Прикарпатті розповіли про особливості першого в Україні мобільного шпиталю

На Прикарпатті розгорнули перший в Україні мобільний COVID-шпиталь

На Прикарпатті розгорнули перший в Україні мобільний COVID-шпиталь