Роман Зварич
Роман Зварич 5 канал

Мали йти по накатаній американцями дорозі, але нам нав’язали експеримент – Зварич

Україна нині тестує експериментальну новацію, яка не була застосована в жодній країні світу щодо боротьби з корупцією

В ефірі "Інформаційного вечора" на "5 каналі" народний депутат від Блоку Петра Порошенка Роман Зварич розповів про "антикорупційний експеримент", за яким в Україні будують органи на кшталт НАЗК, НАБУ і ДБР. 

"Я не знаходжу аналогу в жодній іншій країні світу. У 2005 році група, яку я створив, вивчала успішні й менш успішні процеси боротьби з корупцією в п’яти різних країнах, таких як Польща, Чилі. Цей аналіз в архівах Мін'юсту ще знаходиться. І я боюся, що про все, що в нас зараз відбувається (створення антикорупційних органів – 5.UA), писатимуть як про експеримент. Тому що так воно і є. Це є експериментальна новація, яка не була застосована в жодній країні світу", – зазначає експерт.

Він пояснює, що ліпшим варіантом було би взяти за приклад США, де вся система тримається на FBI. 

"Навпаки, ті самі Сполучені Штати, коли зрозуміли, що мають боротися з корупцією – у 1920-х і 1930-х роках, коли це була справді серйозна проблема; коли була дуже серйозна проблема з організованою злочинністю на всіх фронтах, вони створили те, що згодом називалося FBI – Федеральне бюро розслідувань. Зараз ця інстанція така потужна, що навіть президент їм не може нічого сказати, коли вони розслідують його діяльність. Це був шлях, за яким ми мали би йти. По накатаній американцями і нашими європейськими партнерами дорозі", – розповідає Зварич.

Він додає: "Але нам нав’язали експеримент, який вимагає, щоб ми його коригували до їхніх уподобань (відповідно до вимог і зауважень міжнародних партнерів – 5.UA). Я вважаю, що це є дуже недобре".

Більше подробиць – у відео:

 

Попередній матеріал
Клімкін: Росія втручатиметься у вибори в Україні, її вплив буде тотальним
Наступний матеріал
Гільзи летіли просто в обличчя: журналісти "5 каналу" зняли нічний бій біля Зайцевого
Loading...