Мінські перемовини
Мінські перемовини apostrophe.ua

"Мінських угод насправді немає": Огризко пояснив, як влада маніпулює "формулою Штайнмаєра"

Читайте по-русски
Мінські домовленості у свій час зупинили гарячу фазу війни і не можна із позицій сьогодення оцінювати критичну ситуацію 2014-2015 років, – наголосив дипломат

Не можна порівнювати гарячу фазу російсько-української війни та актуальну ситуацію. На цьому наголосив керівник Центру дослідження Росії, ексміністр закордонних справ України (2007-2009) Володимир Огризко, коментуючи закиди чинної влади та її прихильників про те, що Мінські угоди та "формула Штайнмаєра" були напрацьовані ще попередниками.

"Маніпуляція в тому, що не можна із сьогоднішніх позицій оцінювати те, що було в критичні дні, коли вирішувалося питання – чи буде Україна державою, чи вона буде зайнята російськими окупаційними військами. Адже тоді саме так стояло питання. Або втримається південний схід, або він буде зданий. І тому Мінські угоди, домовленості, вони були вкрай необхідними. Вони зупинили гарячу фазу війни. І зараз сказати, що це було зроблено неправильно – було би абсолютною маніпуляцією", – заявив Огризко.

І додав: "Сьогодні ситуація повністю помінялася. Сьогодні всі нарешті зрозуміли, що не може бути спочатку виборів під дулами кулеметів, а потім вирішення безпекових питань. Допоки ми не вирішимо цих питань, усі ці "формули Штайнмаєра" – це фантазії далеких від реальності політиків".

Він також звернув увагу, що якщо уважно прочитати узгоджені Мінські домовленості, то їх дія була обмеженою в часі.

"Якби люди хоча б почитали, що написано у цих угодах – а їх там аж три плюс заява-декларація глав держав – то там написано, що вони діють до 31 грудня 2015 року. Після цього вони, фактично, припиняють свою дію. Насправді, якщо дивитися на документи і їх читати прискіпливо, то їх немає, цих угод. Вони припинили свою дію. Навіть домовленостей нема, не кажучи вже про те, що це мало бути розглянуто в парламенті, ратифіковано, прийнято як закон і так далі. Цього всього немає", – зазначив дипломат.

Дивіться запис повної розмови:

Нагадаємо, чинний міністр закордонних справ Вадим Пристайко визнав, що президент Петро Порошенко зупинив російську агресію, яка загрожувала повним знищенням України.

Попередній матеріал
Брифінг речника Міністерства оборони
Наступний матеріал
Зеленський про розведення сил у Золотому та Петрівському: чекаємо сім днів "тиші"
Loading...