Ілля Кива
Ілля Кива 5.ua

Киву позбавили зброї та не дали наукового ступеня: чим прославився нардеп від ОПЗЖ

Читайте по-русски
Депутат переконує, що в нього намагаються забрати честь і заслуги перед країною

Нардепа ОПЗЖ Іллю Киву позбавили нагородної зброї, а також вирішили не присвоювати науковий ступінь. Проти Киви порушено кілька кримінальних справ за незаконне поводження зі зброєю та за державну зраду, але він почувається дуже впевнено й охоче розповідає, що буде з тими, хто його не любитиме. Журналістка "5 каналу" Леся Головата зібрала інформацію про гучні походеньки Киви.

Чорний вівторок для нардепа від проросійської фракції ОПЗЖ Іллі Киви почався з обшуків удома. Правоохоронці навідалися до нього, розслідуючи кримінальне провадження за незаконне використання зброї. 16 жовтня Ілля Кива кількома автоматними чергами у парку відсвяткував річницю вбивства лідера українських націоналістів Степана Бандери. 

"Людина святкувала ліквідацію нацистського злочинця, вибачте, це моя позиція. Якщо ця зброя зареєстрована, легальна, знаxодиться у вас, якщо ви не порушуєте закон, то все нормально", – переконує Кива.

Доки слідство з'ясовує, чи є кримінал, вогнепальної зброї в депутата вже немає. Зареєстровану – вилучили під час обшуків, а пістолета, яким нагородив у 2015 році Киву тодішній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, позбавив нинішній.

Ще одна прикра для Киви звістка прилетіла з Міністерства освіти і науки. Атестаційна комісія не присвоїла йому ступінь кандидата наук із державного управління. Написали, зі слів Киви, що в роботі плагіату не знайшли, але бракує новизни.

"У одних офшори, нерухомість, а у мене є честь і мої заслуги перед країною. Вони відображені в нагородах, моїми науковими роботами, і саме це вони сьогодні намагаються забрати", – каже Кива.

У квітні успішний захист кандидатської дисертації Іллі Киви справді викликав ажіотаж. Адже журналісти виявили підробні підписи на документах, натомість не знайшли наукових статей авторства Іллі Киви у друкованих виданнях. Тоді на знак протесту кілька кандидатів наук спалили свої дипломи. 

"Коли я бачу і своїх наукових керівників, і консультантів, вони кажуть, що це все дискредитує процес. Коли деякі ваші колеги отримують отак от просто звання, це просто нівелює ту величезну роботу, яку здійснює величезна кількість людей", – каже депутат "Слуги народу" Олександр Качура.

І у Верховній Раді Ілля Кива генерує гучні скандали. У 19-му оператори зазняли, як нардеп просто в сесійній залі розслабляється після телефонної розмови зі знайомою. А до трибуни здебільшого виходить, щоби розім'яти м'язи. 

З Іллею Кивою народна депутатка Юлія Клименко не вітається, а крило, де сидить ОПЗЖ, обходить десятими дорогами. 

"Те, що він робить, це фактично російський наратив, який він розповсюджує в Україні. Він є таким от прямим агентом Кремля. Тому все, що відбувається з ним, у правовому демократичному полі, я вважаю, це правильно, тому що він давно це заслужив", – каже депутатка "Голосу" Юлія Клименко.

Цураються товариства Киви й депутати з інших фракцій. 

"Мені це нагадує 14-й рік, коли один комуніст, Кілінкаров, бігав з автоматом по Луганську і кричав "Путін прийди", і вітав його. Довітався. Коли стільки втрат і воїнів-захисників, і мирного населення", – розповідає Валентин Наливайченко з "Батьківщини". 

Депутатка Софія Федина згадує, що в 2013-му Ілля Кива уникнув реального покарання за вимагання хабаря, бо надав довідку з психіатричної клініки. 

"Клінічний діагноз, який у нього підтверджений довідкою, тому, з одного боку, я взагалі не розумію, що він робив у Верховній Раді весь цей час, його не мали обирати, але в нас немає заборони психічно хворим балотуватися до Верховної Ради", – каже Софія Федина з "Європейської Солідарності".

Нині ДБР розслідує кілька кримінальних проваджень щодо Іллі Киви. Зокрема, нардепу інкримінують державну зраду після того, як на початку жовтня він тепло вітає з 69-річчям президента країни-агресорки Володимира Путіна. Тож Киві, як і деяким іншим нардепам, доведеться поєднувати роботу над законопроєктами зі слідчими діями. 

"Пістолет – це не мандат, заборонити ходити йому в парламент ми не можемо", – пояснив заступник голови ВРУ Олександр Корнієнко. 

Леся Головата, Олексій Тищенко та Юрій Усік, "5 канал"

Нагадаємо, 27 квітня 2021 року в державному Інституті підготовки кадрів держслужби зайнятості відбувався захист кандидатської дисертації Іллі Киви. Журналістів туди пускали не всіх, лише за списками. При цьому перевагу надавали представниками медведчуківських ЗМІ. Кива прийшов з охоронцями, яких назвав "аспірантами й студентами", а представників ЗМІ обізвав лайливими словами. Крім того, ЗМІ написали, що на захисті Кива уникав запитань членів комісії, однак їх це зовсім не бентежило, а навпаки – веселило.

Як відомо, суспільство обурилося тим, що Кива став кандидатом наук. У соцмережах українці пишуть, що тепер соромно вказувати свій ступінь доктора наук у резюме. Уже кілька науковців в Україні на знак протесту спалили свої дипломи кандидата наук.

Попередній матеріал
Московській TikTok-блогерці заборонили в'їзд в Україну та виписали штраф
Наступний матеріал
Проїзд за 20 грн перенесли: чому влада Києва передумала підвищувати ціни на поїздки в транспорті
Loading...
Чи візьмуть до себе Bellingcat Безуглу та брешуть одні, а світло відключають іншим – "Час Ч"

Чи візьмуть до себе Bellingcat Безуглу та брешуть одні, а світло відключають іншим – "Час Ч"

Кива прокоментував обшуки й проблеми з присвоєнням наукового ступеня – включення

Кива прокоментував обшуки й проблеми з присвоєнням наукового ступеня – включення

Киву позбавили ступеня кандидата наук

Киву позбавили ступеня кандидата наук

Монастирський позбавив Киву права на нагородну зброю

Монастирський позбавив Киву права на нагородну зброю

Постріляв з автомата в парку: до Киви з обшуками прийшли правоохоронці – подробиці

Постріляв з автомата в парку: до Киви з обшуками прийшли правоохоронці – подробиці

У поліції розповіли про причини зупинки автомобіля нардепа Киви

У поліції розповіли про причини зупинки автомобіля нардепа Киви