Андрій Деркач
Андрій Деркач Ліга

Британське дослідження про агента фсб Деркача: причетний до захоплення українських АЕС та спроб зірвати підтримку України з боку США

Читайте по-русски
Серед його завдань було захоплення росією контролю над ядерними об'єктами

Проросійський політик, колишній нардеп Андрій Деркач був одним із високопоставлених агентів фсб в Україні – про це йдеться в доповіді британського Королівського об'єднаного інституту оборонних досліджень (RUSI) про діяльність російських спецслужб і нетрадиційних методах ведення війни Росією.

Серед його завдань було захоплення росією контролю над ядерними об'єктами, а також дестабілізація відносин із США як стратегічним партнером України.

Андрій Деркач був народним депутатом українського парламенту з довгою історією роботи з росіянами та просування політики, яка узгоджується з російськими інтересами. Він закінчив Академію фсб у москві 1993 року, а потім повернувся в Україну. Його батько був старшим офіцером кдб і протягом багатьох років також очолював СБУ України.

Кілька років Деркач очолював "Енергоатом", українське державне атомне підприємство, та підписав кілька угод з "росатомом", які створили залежність від російської атомної промисловості. СБУ була глибоко стурбована його діяльністю в той час і доповіла тодішньому президенту Віктору Ющенку про потенційні загрози національній безпеці України.

На той час "росатом" очолював Сергій Кірієнко, який нині є першим заступником голови адміністрації президента російської федерації та бере активну участь у координації російських міжурядових зусиль на окупованих територіях України. На думку української розвідувальної спільноти, вплив на українську атомну енергетику в інтересах росії та "росатома" був основним напрямком проросійської діяльності Деркача до 2022 року.

Інфраструктура ядерної енергетики України відіграла значну роль у плані вторгнення росії та її публічних наративах про конфлікт. Одним із виправдань агресії кремль публічно оголосив "загрозу, що Україна планує створити власну ядерну зброю". Тому одним із завдань російської "спеціальної військової операції" була денуклеаризація України, яка включала намір захопити всі атомні електростанції (АЕС), а також центри ядерних досліджень.

Для підготовки до цих операцій російські спецслужби залучали працівників ядерних об'єктів, у тому числі з підрозділів, відповідальних за фізичну охорону об'єктів – йдеться у дослідженні RUSI.

Перше викриття Деркача як російського агента сталося під час його участі в кампаніях прихованого впливу, спрямованих на підрив відносин між Україною та США. У 2020-2021 роках Міністерство фінансів США запровадило санкції проти Андрія Деркача за участь у російській мережі зовнішнього впливу, організацію кампанії з дезінформації та втручання у вибори в США.

За даними уряду США, на той момент Деркач був російським агентом понад 10 років. Окрім Деркача, санкції також запровадили проти народних депутатів України Олександра Дубінського, Олександра Онищенка, прокурора Костянтина Кулика, колишнього помічника генпрокурора Андрія Теліженка та ще трьох громадян України. Ця група також намагалася вплинути на уряд США.

Одним із інструментів впливу для цього стала "антикорупційна група" в українському парламенті, яка мала розслідувати факти корупції при виділенні міжнародної допомоги Україні. Кінцева мета антикорупційного розслідування полягала в тому, щоб припинити або принаймні скоротити міжнародну допомогу Україні.

Враховуючи критичну залежність України від військово-технічної допомоги з боку іноземних партнерів, і перш за все допомоги з боку США, російські операції спеціального впливу з метою погіршення відносин України з країнами-партнерами, а особливо з США, є незмінним пріоритетом російських спецслужб.

У червні 2022 року СБУ оприлюднила мережу Деркача, вилучивши низку документів і окресливши поставлені завдання. Схоже, що Деркач потрапив під контроль ГРУ 2016 року. Деркачу, як стверджується, було доручено створення мережі приватних охоронних фірм, які допомагали б утримувати контроль у ряді міст шляхом допомоги російським військам після їх прибуття.

З цією метою його звинувачують в отриманні від ГРУ платежів у розмірі 3-4 мільйонів доларів США на місяць. Через необхідність збереження таємниці слідства українська контррозвідка не оприлюднила додаткової інформації про те, які ще функції виконував Деркач.

Водночас очевидно, що деякі з найважливіших російських агентів мали тісні зв'язки з Деркачем і він міг бути безпосередньо причетним до вербування найвищих українських посадовців у російську агентурну мережу, зокрема в українських спецслужбах та парламенті.

Нагадаємо, ЦПК про нового директора НАБУ: людина з нульовим досвідом розслідування корупції та зв'язками із заступником Єрмака.

Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.

Дивіться також відео за темою: 

Всі митні й податкові корупційні схеми породжуються в комітетах влади – політолог.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Попередній матеріал
"Хтось може вибігти з хати, а я б живцем згоріла": куди евакуйовують людей з інвалідністю з гарячих точок
Наступний матеріал
У Лаврі дві комісії Мінкульту: під стінами віряни та активісти, один із них погрожував "вибухівкою" – включення
Loading...
Нова "бавовна" на росії: на ростовщині у будівлі управління прикордонної служби фсб палає – з'явилося відео вибуху

Нова "бавовна" на росії: на ростовщині у будівлі управління прикордонної служби фсб палає – з'явилося відео вибуху

Наводили російські ракети на лікарні: СБУ викрила агентуру фсб

Наводили російські ракети на лікарні: СБУ викрила агентуру фсб

Мав надати фсб координати HIMARS та IRIS-T в Україні: працівника німецької розвідки звинуватили в держзраді – ЗМІ

Мав надати фсб координати HIMARS та IRIS-T в Україні: працівника німецької розвідки звинуватили в держзраді – ЗМІ

СБУ повідомила про підозру ексгенералу-зраднику, який катував українців у Херсоні

СБУ повідомила про підозру ексгенералу-зраднику, який катував українців у Херсоні

У Білій Церкві затримали зрадника, якого завербували працівники ФСБ

У Білій Церкві затримали зрадника, якого завербували працівники ФСБ

На Запоріжжі ЗСУ поцілили по живій силі окупантів, задвухсотивши співробітників фсб – Генштаб

На Запоріжжі ЗСУ поцілили по живій силі окупантів, задвухсотивши співробітників фсб – Генштаб