nasa.gov

У NASA знають, як знову зробити Марс придатним для життя

    Науковці американського Управління з аеронавтики планують створити навколо Червоної планети штучне магнітне поле

    Директор Відділення планетології NASA Джим Грін запропонував відправити до Марса штучне магнітне поле, яке дозволить зробити Червону планету придатною для життя. Суть своєї ідеї Грін озвучив на симпозіумі Planetary Science Vision 2050, передає ZN.UA.

    "При цьому ослабнуть "ерозійні" процеси, які викликає сонячний вітер в іоносфері і верхніх шарах атмосфери, дозволивши їй протягом часу нарощувати тиск і температуру", – пояснив він.

    Власне створити штучне магнітне поле автори проекту пропонують у так званій точці Лагранжа "L1" між Марсом і Сонцем, а не на самій планеті. Потужне магнітне поле почне відхиляти частинки сонячного вітру і дозволить атмосфері навколо планети знову накопичити масу і стати щільною. Як наголошує Грін, такий підхід дозволить планеті відновитися самостійно – за рахунок природних процесів, що відбуваються на ній.

    "Дослідники провели комп'ютерне моделювання, яке показало, що при такому захисті атмосфера Марса зможе набрати щільність і тиск рівні ½ земних вже за кілька років. Це дозволить температурі на поверхні рости, і як тільки вона підніметься приблизно на 4°С, на полюсах стане тепліше і приполярні шапки замерзлого вуглекислого газу почнуть випаровуватися. Цей газ ще більше ущільнить атмосферу і створить парниковий ефект, який прискорить усі процеси потепління, поки врешті-решт не розтануть і запаси водяного льоду", – йдеться в матеріалі.

    Вчені вважають, що таким шляхом є можливість відновити до 1/7 від тих обсягів вологи, які колись були на Марсі. Залишиться занести на планету мікробів та гриби, а потім висадити перші рослини.

    Вважається, що в минулому Марс мав досить щільну атмосферу, на планеті зберігалися великі запаси води і комфортна температура. Разом з тим, надра Марса швидко охололи, переставши створювати глобальне магнітне поле. Захист зник, і потік частинок сонячного вітру став безперешкодно проникати в атмосферу, потроху "здувши" 85-90% її у космос. Слідом випарувалася вода, і Марс став таким, як сьогодні.

    Як повідомляв 5.UA, вже найближчим часом відбудеться політ до Місяця перших космічних туристів.

    Попередній матеріал
    В окупованій Горлівці "фінансистам" заборонили виїжджати на підконтрольні українській владі території – Тимчук
    Наступний матеріал
    Лисенко: Минулої доби поранено п'ятьох українських військових
    Loading...
    "Бейбі повернулася": з мису Канаверал успішно запустили космічний корабель Dragon

    "Бейбі повернулася": з мису Канаверал успішно запустили космічний корабель Dragon

    Вчені дали назву новій планеті Сонячної системи

    Вчені дали назву новій планеті Сонячної системи

    Астрономи виявили "найненажерливішу" чорну діру у Всесвіті

    Астрономи виявили "найненажерливішу" чорну діру у Всесвіті