5 канал

Свято меду та різнотрав'я: Під Києвом в музеї "Пирогів" готуються до Медового спасу

До Медового та Яблучного спасу у музеї просто неба готують обереги та маковійчики

Свято меду та різнотрав’я влаштували у Національному музеї народної архітектури та побуту "Пирогів". Там заздалегідь почали готуватися до двох великих релігійних серпневих свят – Маковія та Спаса, які християни східного обряду відзначатимуть 14-го та 19-го серпня. Журналіст "5 каналу" Ксенія Дворнікова з подробицями далі.

До Медового та Яблучного спасу у музеї просто неба Пирогів готуються завчасно. Вінки, обереги та маковійчики вже сплетено, а корзини із фруктами для освячення зібрано.

Від обіду, попри спеку, майстрині працюють над традиційними букетами до Медового спасу – маковійчиками. Різнотравёя від ранку збирали на території музею. Навчають цих традицій і охочих до справи гостей свята. Пані Тетяна свої травёяні доробки планує освятити ще в Україні, а наприкінці літа забрати до Америки, де нині мешкає.

Тетяна Черкасенко говорить: "Ніколи не робила, хочу перейняти досвід оцих майстринь. Це буде оберіг, який буде захищати мене від усього злого, від злих духів".

Десятки різних трав – здавна уплітали до маковійчиків. Тут і традиційній мак, калина, чорнобривці, полин та барвінок. Кожна рослина, розповідають етнографи, має своє значення та лікувальні властивості.

Без меду Медовий спас – не свято, стверджують пасічники. До музею вони привезли і медовуху, і десятки видів солодкого меду. Запевняють, натуральні солодощі не лише смакують, а й лікують.

Пасічник Микола Карась розповідає: "Акація – це мед, що лікує шлнок, кишеник, липа – простудний, гречка – саме багато заліза, він темний – для серця, для крові, для гемоглобіну".

Припивали макові та медові наїдки здавна медовухою. Пан Микола каже, що медовуха – це народна назва, а привильно – це медове вино, яке виготовляється з меду і соку, що може бути краще від меду і соку, що перебродило, міцністю дуже малою.

Освячували у церквах ще й воду та свічки. До Яблучного спасу готують корзини із дарами літа – сливами, грушами, яблуками і, подекуди, виноградом. Усе це під спів народних колективів. Триватиме свято меду впродовж вихідних.

Ксенія Дворнікова, Антон Андрущенко, "5 канал"

Дивіться також фотогалерею за темою:

Попередній матеріал
На Черкащині 150 прикордонників присягнули на вірність українському народові – відео
Наступний матеріал
Волонтери із Черкас та Києва створили ідеального розвідника "Маргариту" – відео

ФОТО: В Ісландії відкрили перше пивне SPA

"Чим зайнятися в Ужгороді": На Закарпатті запрацювало сенсорне табло для мандрівників

86 дітей з прифронтової зони вирушили на відпочинок до Хорватії – Жебрівський