5.UA / Фото: Марія Бєляєва

Пам'ятаючи про ціну незалежності: у Києві вшанували Героїв України

Бойові прапори, парадна форма, святкові марші – українське військо у центрі столиці сьогодні демонструвало міць

26-та річниця Незалежності зібрала у столиці тисячі українців; 4,5 тисячі вітчизняних військовослужбовців; представників 10 іноземних легіонів, зокрема країн-членів НАТО. Парадні розрахунки країн-членів НАТО, на яких рівняється вітчизняна армія, крокують поруч з українцями. Міністри оборони 10 іноземних країн приїхали привітати і підтримати Україну, передає "5 канал".

Україна рухається до повноцінного членства у Євросоюзі і Північноатлантичному альянсі. Про це у своєму виступі під час параду військ із нагоди 26-ї річниці Дня Незалежності заявив Президент Петро Порошенко. Він висловив упевненість в українській армії, в її готовності дати різку відсіч російському агресору при його спробі піти у наступ.

"Мужність творить переможців, єдність творить непереможних. Ми маємо шукати і триматися за союзників. 100 років тому залишилися сам на сам з Росією, а вижили тільки ті держави, які мали належну зовнішню підтримку. Тепер все інакше. Я впевнений в нашій армії – вона у найкращій формі, ніж будь-коли, і Україна готова дати жорстку військову відсіч агресору, його спробі піти в наступ", – наголосив Президент Петро Порошенко.

Серед присутніх на параді – щонайменше 1 тисяча бійців, які впритул бачили обличчя ворога, захищаючи українську незалежність на Сході.

23-річний Василь Тарасюк повернувся з однієї з найгарячіших нині точок на передовій – Авдіївської промзони. Ще в лютому торік він був курсантом Академії сухопутних військ, а вже за місяць потрапив на війну.

Піднімаючи український прапор на позиції "Алмаз", яку разом із товаришами з 72-ї механізованої бригади відбив у ворога, навіть не здогадувався, що за цей подвиг на 26-у річницю Незалежності отримає Золоту зірку Героя.

"На виконанні бойових завдань ніколи не думаєш про нагороди. Думаєш лише про те, щоб зберегти якомога більше життів, щоб всі залишилися живі і виконали поставлене завдання", – каже вояка Василь Тарасюк.

Завдання виконав, але додому не повернувся. Золоту зірку присвоїли і Євгену Лоскоту – посмертно. У вересні 2014 року, потрапивши в оточення терористів неподалік Щастя у Луганській області, він підірвав себе гранатою. Тим самим зупинив просування ворога, а півсотні його побратимів змогли вийти з оточення.

"Я знаю, що він був дуже крутий. Він отримав цю нагороду за те, що врятував людей", – каже маленький син Героя України Тарас Лоскот.

За тих, хто поклав своє життя, щоб зберегти цілісність країни, сьогодні мовчали тисячі на Майдані. Вони святкують незалежність, пам'ятаючи її ціну. Останні три роки незалежність коштувала Україні 10 тисяч життів.

Ірина Герасимова, Сергій Клименко, Антон Андрущенко, "5 канал"

"Обличчя Незалежності": як Хрещатиком усі роди військ ЗСУ та країн світу крокували – ФОТО

/
/
/
/
/
/
/
/
/
Парад 2017
/
Парад 2017
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/

Попередній матеріал
Справжня погоня: затримання автовикрадачів
Наступний матеріал
Експерт: Тактичні завдання Україна цього року виконала, стратегічні ні
Loading...