Станом на 10 серпня у Києві спостерігаються погодні умови, які сприяють накопиченню та утриманню шкідливих домішок у приземному шарі повітря – метеорологічній димці. Про це попереджає прес-служба КМДА.
Посилаючись на український гідрометцентр, у міській адміністрації зазначають, що спекотна погода та рівень забруднення (з можливою тенденцію до подальшого зростання) утримаються до кінця поточного тижня. Саме це може призвести до утворення метеорологічної димки.
"Так, протягом 9-10 серпня перевищення максимальних значень ГДК (гранично допустима концентрація) оксидом вуглецю – 1-2,6 в районах Бесарабської площі, Деміївської площі, площі Перемоги, Оболонського проспекту, вулиць Академіка Стражеска, Довженка та Скляренка", – відзначили в КМДА.
Нині фахівці Держспоживслужби у Києві здійснюють контрольні заміри повітря, аби перевірити наявність у повітрі концентрації шкідливих речовин.
"Лікарі радять у такий період обмежити перебування на сонці, уникати тривалого перебування на відкритому повітрі. Дітям і вагітним жінкам слід відмовитися від тривалих прогулянок. За можливості, використовувати у побуті та на робочих місцях системи кондиціонування та очищення повітря", – радять у КМДА.
Також за сильної спеки фахівці радять наступне:
- Обмежити перебування на вулиці, особливо з 11:00 до 17:00, знизити фізичні навантаження до мінімуму.
- При перебуванні у приміщенні необхідно забезпечити його оптимальну температуру, за можливості ввімкнути вентилятори (підлогові, настільні) або кондиціонери.
- При виході на вулицю рекомендується одягати легкий одяг з натуральних тканин світлого забарвлення, бажано, щоб воріт одягу не був тугим.
- На вулиці обов’язково потрібно користуватися головним убором (капелюх, панама, хустка тощо), сонцезахисними окулярами, парасольками.
- Протягом дня рекомендується за можливості прийняти душ з прохолодною водою.
- Поїздки транспортом слід обмежити або планувати їх у ранковий або вечірній час, коли спека спадає.
- Прийоми їжі бажано виключити у найспекотніший час дня та перенести їх на ранок і вечір. Необхідно особливо дотримуватись гігієнічних і технологічних вимог приготування страв та зберігання їжі.
- З метою профілактики зневоднення організму рекомендується вживати велику кількість рідини: води, чаю, морсу, молочнокислих напоїв з низьким вмістом жиру, відварів із сухофруктів, вітамінізованих напоїв, уникаючи вживання газованих напоїв і рідини з підвищеним вмістом цукру, енергетичних та алкогольних напоїв.
- Для дотримання питного режиму: необхідно випивати до 1,5 літрів рідини на добу. Разом із цим необхідно пам’ятати, що збільшувати кількість споживання води не варто людям із захворюваннями нирок і серцево-судинної системи.
- Купання та водні процедури на відкритому повітрі варто проводити тільки в місцях, відведених та обладнаних для цих цілей, з дотриманням правил організації купання.
- Особам, що мають захворювання серцево-судинної і дихальної систем, людям похилого віку, вагітним жінкам та дітям рекомендується не перебувати у спекотні години біля автомагістралей.
Дивіться також фотогалерею за темою:
Озеленення на мільйон: у Києві на Солом'янці відкрили оновлену площу – ФОТО







