112.ua

Ірландське коріння та дитячі фобії: 10 небанальних фактів про Гелловін

У США прості громадяни витрачають на підготовку до свята (крім солодощів) більше $2,5 млрд

Вже 2000 років у світі в ніч з 31 жовтня на 1 листопада відзначають свято Гелловін. 5.ua підготував для вас 10 небанальних фактів про загадкове свято.

1. Сучасне свято зі старовинною історією

За однією із версій, свято зародилось у Європі, де 31 жовтня святкували урожай біля багать, розповідаючи один одному жахливі історії про привидів, гадаючи і танцюючи.

2. Кельтський календар

Стародавні кельти вважали, що духи і привиди бродили містами та селами в цю злощасну ніч. Саме вони почали носити маски і костюми, щоб серед усієї цієї нечисті бути непомітними. 31 жовтня – це останній день кельтського календаря. Спочатку це було язичницьке свято на честь мертвих.

3. Традиція перевдягання

Вперше носіння маскарадних костюмів на Гелловін датується 1895 роком к Шотландії. Тоді діти в масках ходили по хатах і отримували тістечка, фрукти та гроші.

4. Ліхтар Джека

Гарбузові ліхтарі мають ірландське коріння. Саме там ставили свічки в вирізані гарбузи, щоб духи і привиди трималися подалі від будинків. Ці гарбузи також розфарбовують в білий, синій і зелений кольори. Дехто й донині використовує гарбуз як оберіг від злих духів.

5. Вирізати власноруч

У деяких країнах спеціально до цього свято вирощують величезні сорти гарбузів. Кожен хоче своїми руками вирізати найоригінальніший "свічник".

Гелловін 24tv.ua

6. Щедрість у святкуванні

Кожен рік тільки у США прості громадяни витрачають на підготовку до свята (крім солодощів) більше $2,5 млрд, точну цифру по всьому світу досить складно визначити навіть експертам. 

7. Популярність

Гелловін не є державним святом у США, але при цьому популярністю поступається тільки Різдву.

8. Фобія

Свято включене в список найрозповсюдженіших фобій серед дітей. Зокрема, з ним пов'язані боязні Гелловіна – самайнофобія. Фобії, пов’язані з Гелловіном: койметрофобія (боязнь кладовищ), віккафобія (боязнь відьом), фазмофобія (боязнь привидів).

9. Що означає сама назва

Уперше назва Гелловіну (Halloween) згадується у 1745 році. Слово походить від англійського Hallowe'en — скорочення виразу All Hallow's Eve – надвечір'я (переддень) Дня всіх святих, яке своєю чергою розшифровується як All Hallowed Souls Eve – дослівно Надвечір'я Всіх Святих Душ. У рівнинній шотландській, надвечір'я – це even, що видозмінилося до e'en або een. Хоча раніше, у давньоанглійській мові трапляється вислів All Hallows' (ealra hālgena mæssedæg, день повернення усіх святих), власне "переддень" All Hallows' Eve згадується лиш у 1556-му.

10. Святкування у світі

Після того як Гелловін почав активно відзначатися з XIX століття в США і Канаді, він поширився у всьому світі завдяки впливу американської культури, при цьому існує ряд регіональних відмінностей. Наприклад, в Ірландії прийнято влаштовувати великомасштабні піротехнічні дійства та багаття, а в Шотландії він звичай відсутній. За межами країн, де живуть нащадки кельтів, свято має швидше комерційний характер, ніж культурний або ритуальний. В Японії на честь свята проводяться щорічні паради, що іноді мають величезну кількість учасників і створюють великі проблеми міським службам. У Європі особливо популярні вечірки Гелловіна у стародавніх замках. Німці влаштовують жахо-карнавал у замку Франкенштайна, що неподалік Дармштадта. У США та Великій Британії святкування починають заздалегідь: вечір напередодні Гелловіна, 30 жовтня, називають Ніч пустощів (Mischief Night). Нерідко такі жарти межують з вандалізмом, тому часто крамниці не продають дітям яйця в період святкування Гелловіна. В Україні свято стало популярним тільки після здобуття незалежності. 

korrespondent.net
Попередній матеріал
Завдяки ProZorro в III кварталі 2016 року вдалося заощадити 3 млрд грн – Шимків
Наступний матеріал
Президент відзначив нагородами понад 100 воїнів АТО, з них 26 – посмертно
Теги:
Loading...
Хелоуїн почали відзначати на планеті

Хелоуїн почали відзначати на планеті

Хелоуін відсвяткували напередодні мешканці столичного зоопарку

Хелоуін відсвяткували напередодні мешканці столичного зоопарку

Консерви, костюми та грим: У Мехіко відбувається традиційний парад "зомбі" – відео

Консерви, костюми та грим: У Мехіко відбувається традиційний парад "зомбі" – відео

Присвячується газеті "Вєсти": зомбі-парад" вулицями Києва

Присвячується газеті "Вєсти": зомбі-парад" вулицями Києва