Чим відрізняється ройбуш від пуеру: топ-5 корисних чаїв і різновиди напоїв

Протягом багатьох століть чай став не лише напоєм, а й певним ритуалом. І саме осінь – та пора року, коли варто пізнавати чайний світ, пробувати щось нове і насолоджуватися ароматними і смачними рецептами. 5.ua підготував для вас добірку найпопулярніших чаїв, рецепти їх приготування, а також розкаже про їхні корисні властивості

Чорний чай

Країни походження: Шрі-Ланка, Кенія, Індія, Китай, Таїланд, Туреччина, Непал та ін.

Технологія виробництва: отримують шляхом повного або майже повного окиснення листа чайного куща.

Як правильно заварювати: для справжнього кольору та смаку варто залити листя чорного чаю водою від 90 до 100°C та настоювати 4-6 хвилин.

Різновиди чорного чаю:

  • тіпсовий (листя чаю з бруньками);
  • байховий (ціле, неподрібнене листя);
  • різаний (швидше заварюється);
  • гранульований (скручують спеціальними валиками);
  • пакетований (складається з чайної крихти і пилу);
  • плитковий (чайну крихту та пил обсмажують);
  • цегельний (старе листя з гілками);
  • розчинний (порошок дегідратованого вже завареного чаю).

Корисні властивості чорного чаю:

  • насичений вітамінами Р, К, А, С і РР;
  • має сильну бактерицидну і в'яжучу властивість;
  • впливає на нервову систему (може або розслабити, або збадьорити, залежно від його міцності);
  • зміцнює судини;
  • зміцнює ясна і захищає зуби від карієсу;
  • може бути хорошим замінником кави через високий вміст кофеїну.

Поради до споживання. Буд-який чай, зокрема чорний, найкраще пити без цукру, так можна відчути його справжній смак і напій буде кориснішим. Втім, у різних країнах до чорного чаю можуть додавати лимон, мед, імбир чи молоко. Варто зауважити, що останній інгредієнт додають до напою, коли той охолоне до 65-80°C. Також смак чаю залежить від води. Її не можна кип'ятити двічі і брати потрібно лише очищену, а не хлоровану з-під крана. Найкращі властивості чай зберігає перші 5-7 хвилин. Якщо напій постоїть більш як півгодини, він стане не смачним і навіть шкідливим для здоров'я.

Чорний чай

Зелений чай

Країни походження: Китай, Кенія, Японія, Індія, Шрі-Ланка, Грузія та ін.

Технологія виробництва: отримують шляхом зав'ялювання, часткової сушки, потім листя скручують і знову сушать.

Як правильно заварювати: температура води має бути 81-87°C, а найоптимальніший час для заварювання – 2-3 хвилини.

Різновиди зеленого чаю:

  • чай, який після останньої сушки ще й просмажується – Лун Цзін та Бі Ло Чунь;
  • остання сушка проходить у печах – Тай Пін Хоу Куй та Хуан Шань Мао Фен;
  • сушка, яка відбувається на сонці – пресовані або розсипні чаї;
  • після збору листя обробляються парою, після чого їх скручують і висушують – Сянь Жень Чан Ча та Юй Лу.

Корисні властивості зеленого чаю:

  • може зменшити ризик серцево-судинних захворювань;
  • знижує рівень ризику каменів у нирках;
  • профілактика проти раку, особливо молочних залоз у жінок;
  • може знижувати рівень холестерину;
  • допомагає схудненню;
  • знижує рівень цукру в крові.

Поради до споживання. Зелений чай також варто пити без нічого, однак, для різноманітності, можна спробувати у напій додати м'яту, лимон, імбир, авокадо чи аніс. Ці інгредієнти змінять смак чаю, втім додадуть до нього нові цікаві аромати.

Зелений чай

Білий чай

Країни походження: Китай, Шрі-Ланка, Індія, Непал, Кенія, Малаві.

Технологія виробництва: збирають молоді листочки чаю разом із бруньками, потім тримають близько хвилини над парою, щоб зупинити процеси окиснення та ферментації, і після цього їх підсушують.

Як правильно заварювати: воду для чаю не можна кип'ятити, тільки прогрівати. Температура води при цьому не повинна перевищувати 70°C.

Різновиди білого чаю:

  • Срібні Голки – бруньки без листя, які мають сріблястий відтінок, бо вкриті тоненькими ворсинками;
  • Біла Півонія – бруньки з двома щойно розкритими листочками.

Корисні властивості білого чаю:

  • майже відсутній кофеїн;
  • нормалізує згортання крові;
  • може сприяти зниженню маси тіла;
  • рекомендують людям з хронічною втомою та зниженим імунітетом.

Поради до споживання. Цукор можна не використовувати, цей продукт і без того володіє солодкуватим присмаком. Білий чай є досить дорогим через складність його збирання, проте він майже не має жодних протипоказань і є одним з найсприятливішим для міцного здоров'я напоєм.

Білий чай

Улун (Синій чай)

Країна походження: Китай.

Технологія виробництва: за ступенем окиснення стоїть між зеленим та чорним чаями, і коливається він від 30 до 70%.

Як правильно заварювати: улун заварюється водою температура якої 85°C, час приготування улуну – 3-5 хвилин. Заварювати можна 8-9 разів.

Різновиди "синього" чаю:

  • Світлий Улун – дає жовтий колір заварки із зеленим відтінком, а за смаком нагадує трав'яний чай з нотками меду і польових квітів;
  • Темний Улун – на фінальному етапі виробництва він проходить повільне копчення на деревному вугіллі, саме тому листя стає темними, при заварюванні чай стає бурштиновим, а в ароматі відчуваються характерні пряні ноти.
  • Молочний Улун – напій із листя цього чаю має легкий запах і смак пломбіру. Однак цей чай дуже дорогий і майже не експортується. Кущі цього виду ростуть лише на горі Алішань.
  • Синій Улун із Таїланду – це не є різновид улуну, втім його часто плутають туристи. В його основі є листя орхідеї, що виростає лише в Таїланді. Чай при заварюванні має насичений синій колір і дуже приємний аромат.

Корисні властивості Улуну:

  • дієвий засіб для схуднення;
  • чудовий тонізувальний напій;
  • втамовує спрагу і захищає шкіру від шкідливого впливу ультрафіолету;
  • виводить з організму шлаки і зайву рідину;
  • знижує ризик захворіти на застуду та вірусними інфекціями;
  • запобігає старінню шкіри, стимулює вироблення колагену.

Поради до споживання. Одна-дві чашки в день шкоди не завдадуть, а от 4-5 цілком можуть нашкодити здоров'ю. Адже це чудовий тонізуючий напій, ефект якого в кілька разів перевершує вплив на організм кави. Лікарі не радять пити улун вагітним і годуючим жінкам.

Улун чай

Пуер

Країна походження: Китай.

Технологія виробництва: Листя обробляють спеціальними настоями, потім додають бактерії, щоб чай ферментувався. Після цього кладуть у спеціальні ями на кілька років. Чим він старіший – тим смачніший.

Як правильно заварювати: приготувати чай можна з водою з пляшок, але не мінеральною. Допустимий максимум мінералізації – 300 мг/л. У чайник насипте 8-12 грамів (1,5 ч.л.) пуеру. Залийте наполовину окропом. Закрийте кришку і залиште чай прогрітися 10-20 секунд, потім злийте цю воду. За цей час чаїнки розкриють свій аромат і смак. А ще це робиться з гігієнічних міркувань. Потім залийте колбу доверху. Нехай чай постоїть 1-2 хвилини.

Різновиди Пуеру:

За формою:

  • розсипний (темного коричневого кольору, іноді з більш світлими вкрапленнями);
  • бінг-ча (у формі круглого плоского диска розміром від 100 г до декількох кілограмів);
  • туо-ча (у формі гнізда чи піали до 3 кг);
  • чжуан-ча (спресований у формі цегли);
  • йінча (у формі гриба з вагою 250-300 г);
  • йінгуа-ча (пуер у формі гарбуза).

За способом ферментації:

  • "Зрілий пуер" або шу пуер (виробляється традиційним способом і витримується не менше як 6 місяців);
  • Сирий пуер (ще не дозрів до потрібного рівня, але водночас його можна вже вживати);
  • "Готовий пуер" або шен пуер (має прискорену ферментацію);
  • Грубий пуер – (зелене листя сушаться на сонці, присмажуються і витримуються декілька місяців, близький за властивостями до зеленого чаю).

Корисні властивості Пуеру:

  • Сирий пуер сприяє зниженню рівня холестерину в крові, запобігає ущільненню стінок судин;
  • сприяє переварюванню жирної їжі;
  • допомагає справлятися з похміллям і харчовими отруєннями;
  • видаляє мокроту;
  • лікує хвороби серця.

Поради до споживання. Не рекомендується пити пуер натщесерце так само, як і зелений чай. Після промивки чай заварюють гарячою водою на 3-5 секунд, а тоді розливають по чашках. Наступні 2-3 заварювання тривають ще менше – 1-2 секунди, але смак і аромат стають лише багатшими.

Пуер чай

Напої, які помилково можуть називати чаєм

Масала – традиційний індійський напій, який готується на основі чорного чаю, суміші пахучих індійських спецій і трав "масала", молока та цукру. Зазвичай всі інгредієнти проварюють до закипання, а потім подають у чашках.

Ройбуш – листя бобового чагарника, який росте в Африці. Його треба залити окропом і витримати не менше як 5 хвилин. У складі ройбуша є глюкоза, яка робить його смак солодкуватим без використання цукру. На одну чашку кидають 1-2 ч. л.

Каркаде – має солодкувато-кислуватий смак. Напій заварюється із сушених квіток розелли або , як її ще називають, суданської троянди. Найпростіший спосіб приготування: залити окропом суху заварку і дати настоятися 5-7 хвилин.

Мате – готується із сухого листя вічнозеленої кущової рослини – падуба парагвайського. Його п'ють без цукру, напій має бути гіркий. Смак нагадує міцний зелений чай. П'ють мате з чашки, виготовленої з гарбуза, через трубочку.

Мате чай

Трав'яний НАПІЙ (чай)

Технологія виробництва: листя трав засушують, або ж заварюють у свіжому виді.

Як правильно заварювати: відвари найкраще готувати на водяній бані, час настоювання 10-15 хвилин, якщо ж чай відварювати, то це займе до 30 хвилин.

Різновиди трав'яного чаю. Насправді їх кількість не злічити, втім найпопулярнішими з них є суміші з таких трав: листя суниці, смородини, вишні, меліса, стевія, м'ята, звіробій, ромашка, листя малини, ожини, моркви та інших.

Корисні властивості трав'яного чаю:

  • м'ята діє заспокійливо при неврозах і підвищеній дратівливості, допомагає при безсонні і депресії;
  • листя смородини стимулює імунну систему, зміцнює стінки судин, нормалізує роботу печінки і нирок;
  • ромашка діє як потужний антисептик, використовується при болях у шлунку, розладі травлення;
  • лаванда допомагає при мігренях, головних болях, втомі, перепаді настрою, нудоті, зубному болі, допомагає лікувати рак молочної залози та рак печінки;
  • листя суниці підвищує імунітет, полегшує симптоми деяких шкірних захворювань, поліпшує роботу шлунково-кишкового тракту.

Поради до споживання. Найголовніше у трав'яному напої те, що його інгредієнти потрібно збирати в екологічно чистих місцях, тому на упаковці варто прочитати місце виготовлення чаю. Усі трави мають цілющі та заспокійливі властивості, тому заварювати його потрібно як влітку зі свіжих трав, так і взимку із засушених.

Рецепти приготування трав'яних чаїв:

Суничний

10 г сушеного листя суниці, 2 г звіробою, 2 г м'яти залити окропом (200 мл) і настояти 7-10 хв.

Вітамінний

20 г сушених плодів шипшини та 10 г сушених плодів горобини подрібнити, залити окропом (200 мл) і варити 5 хв, потім додати 5 г листя материнки і настоювати 10 хв.

З шипшини і чебрецю

10 г сушених плодів шипшини подрібнити і залити окропом (200 мл), варити 5 хв, потім додати 5 г сушених листя чебрецю і настояти 10 хв, процідити, додати мед.

Брусничний чай

12 г сушеного листя брусниці залити окропом (200 мл) і настояти 10-15 хв, додати цукор.

Трав'яний чай

Фруктовий напій (чай)

Фруктові чаї майже не містять у своєму складі чайного листя. По своїй суті це трав'яні з добавлянням засушених чи свіжих фруктів. Основою для більшості чаїв є гібіскус (суданська троянда), цитрусові, кориця, яблука, ягоди та ін.

Корисні властивості фруктового чаю:

  • добре втамовує спрагу;
  • має загальнозміцнювальну дію на організм загалом та імунну систему, зокрема;
  • нормалізує кров'яний тиск (у гарячому виді – підвищує, в холодному – знижує) і зміцнює судини;
  • м'яко очищає організм від шлаків;
  • знижує рівень холестерину в крові;
  • добре впливає на роботу шлунково-кишкового тракту.

Як правильно заварювати. Посуд для заварювання краще заздалегідь прогріти. Заливати чай потрібно, коли окріп трохи охолоне. Занадто гаряча вода сприяє швидкому випаровуванню ефірних масел, внаслідок чого напій буде менш ароматним. Час настоювання чаю – 10 хвилин.

Рецепти приготування фруктових чаїв:

Смородиновий чай

Молоде листя смородини (верхні 2-3 листочки) подрібнити, розтерти з цукром плоди, залити гарячою водою. Взимку можна використовувати гілочки і верхні нирки, смородинове варення.

Чай з яблуками і корицею

Шматочки сухофруктів (яблука, кураги) подрібнити, додати дрібку кориці, залити гарячою водою. Пити з медом.

Чай з журавлиною

Журавлину (1 ст. ложку) розтерти з цукром, можна додати кілька листочків м'яти. Залити гарячою водою.

Малиновий

Дрібно покришити пів'яблука, кілька ягід малини. Розтерти. Заварити 0,5 чайної ложки свіжої ромашки аптечної, дати настоятися 5-7 хвилин. Процідити, залити підготовлені фрукти. Такий чай краще пити з медом.

Фруктовий чай

Нагадаємо, раніше 5.ua публікував топ-5 рецептів найсмачніших холодних супів.

Також дивіться фотогалерею за темою:

Дизайнерське морозиво
/
Дизайнерське морозиво
/
Дизайнерське морозиво
/
Дизайнерське морозиво
/
Дизайнерське морозиво
/
Дизайнерське морозиво
/
Дизайнерське морозиво
/
Дизайнерське морозиво
/
Дизайнерське морозиво
/
Дизайнерське морозиво
/
Дизайнерське морозиво
/
Дизайнерське морозиво
/
Дизайнерське морозиво
/

Попередній матеріал
МП швидко "схудне": як Росія колись анексувала Українську Церкву та що буде після отримання Томосу – історик
Наступний матеріал
Який обігрівач обрати для дому: види, функції, плюси та мінуси