Королева мала сильне бажання дожити до значущої події – свого платинового ювілею.
8 вересня Велика Британія згадувала королеву Єлизавету II, з часу смерті якої минуло три роки. Ця дата стала приводом для спогадів про її правління, а також для нових одкровень. Колишній дворецький монархині Пол Баррелл у своїх мемуарах "Королівський інсайдер" поділився несподіваними деталями про останній рік життя королеви. Про це повідомляє "Дивогляд" із посиланням на Daily Mail.
Відомо, що Єлизавета II пішла з життя у 96-річному віці через рак кісткового мозку. Однак Баррелл стверджує, що цей діагноз був поставлений їй невдовзі після втрати чоловіка, принца Філіпа, герцога Единбурзького, який помер у квітні 2021 року.
За його словами, звістка про її недугу стала для королеви нищівним ударом, адже вона прийшла в період жалоби. Монархиня вирішила зберегти це в таємниці, довіривши її лише вузькому колу – пажам, лакеям і костюмерам, які входили до її "кола довіри". Решта родини залишалася в невіданні, вважаючи, що зі здоров’ям монархині все гаразд, хоча лікарі прогнозували, що вона може не дожити до Різдва.
Баррелл зазначає, що королева мала сильне бажання дожити до значущої події – свого платинового ювілею, який мав ознаменувати 70 років на престолі. У розмові з медиками вона нібито запитала:
"Як шкода, адже наступного року в мене платиновий ювілей, і я дуже хотіла б його побачити. Ви зможете зберегти мені життя до цього часу?"
Її наполегливість і рішучість стали ключем до того, щоб 2022 рік став часом масштабних святкувань по всій країні, де вона залишалася в центрі уваги, незважаючи на слабке здоров’я.
Щоб витримати цей період, Єлизавета пішла на значні поступки. За словами автора, вона погодилася на регулярні переливання крові та суворо дотримувалася медичних рекомендацій. Це включало відмову від улюблених напоїв – джину з тоніком, джина з дюбонне та мартіні, які вона замінила яблучним соком, а в неділю дозволяла собі томатний сік, як своєрідне частування.
Такі зміни в раціоні та способі життя дозволили їй протриматися до ювілею, хоча вона усвідомлювала, що їй залишились лічені дні. Баррелл підкреслює, що королева свідомо приховувала серйозність стану від родини до останніх місяців, щоб не турбувати близьких.
Окрім бажання уникнути хвилювань, у монархині була ще одна причина тримати діагноз у таємниці. Вона боялася, що хвороба може призвести до введення регентства, що суперечило її принципам.
"Це було їй огидно. Вона хотіла правити до кінця і явно не хотіла бути хворою королевою з регентством", – пише Баррелл.
Раніше "Дивогляд" розповідав про улюблений обід Єлизавети II.
Чудернацькі історії з України, котики, скандали світових зірок, гумор і трохи дикого трешу з московських боліт – читайте першими в Telegram Дивогляд 5.UA.