Відомий заклад став епіцентром отруєння
Станом на 22 липня у Львові зафіксували спалах кишкової інфекції, пов’язаний із відвідуванням ресторану "Китайський привіт" Міші Кацуріна. Як повідомляє "Дивогляд" із посиланням на Держпродспоживслужбу, у пацієнтів, яких госпіталізували, виявлено бактерію Salmonella enteriditis, що є збудником серйозних кишкових інфекцій.
Зараз триває санітарно-епідеміологічне розслідування та лабораторні дослідження. За оновленими даними, до лікарень Львова доставлено 76 людей, серед яких 10 дітей та двоє вагітних жінок.
"Станом на сьогоднішній ранок до лікарні госпіталізовано 76 людей, серед яких 10 дітей і 2 вагітних. Усі вони відвідували ресторан "Китайський привіт" у м. Львів.
За результатами аналізів у 25 пацієнтів та 1 працівника ресторану виявили бактерію Salmonella enteriditis, яка викликає кишкові інфекції. Щодо 4 інших працівників наразі триває лабораторне дослідження", – зазначили в Держпродспоживслужбі.
Що виявили під час перевірки ресторану
Епідеміологічне розслідування виявило низку серйозних порушень санітарних норм. Зокрема:
- інвентар кондитерського цеху мився разом із інвентарем м’ясного та овочевого цехів у підвальному приміщенні, що суперечить вимогам гігієни;
- кухонний інвентар зберігався без спеціальних ємностей із кришками;
- сипучі продукти зберігалися у коридорі підвального поверху, а у холодильниках було порушено товарне сусідство;
- інвентар для прибирання зберігався без належного маркування та організації;
- контроль за температурними режимами зберігання продуктів не здійснювався – відповідні чек-листи та журнали не надано.
Крім того, під час перевірки встановлено, що лише 7 із 23 працівників мали діючі медичні книжки.
"16 працівників, які не надали документів, рекомендовано не допускати до роботи та направлено до сімейного лікаря для проходження обстеження і лікування", – повідомили у відомстві.
Якість продуктів і подальші дослідження
Фахівці перевіряють зразки їжі, змиви з поверхонь обладнання та проби води. Вже відомо, що під час вірусологічних досліджень води вірусів гепатиту А, ротавірусів, ентеровірусів та аденовірусів не виявлено.
Також були перевірені основні продукти, які використовували у закладі. М’ясо курятини визнали безпечним – воно відповідає нормам за рівнем радіації, мікробіологічними показниками та вмістом хімічних речовин.
"Яйця також безпечні і відповідають вимогам щодо якості та безпечності", – додали у Держпродспоживслужбі.
Розслідування триває, а остаточні результати експертизи стануть відомі після завершення всіх лабораторних досліджень.
Раніше "Дивогляд" розповідав, що на Закарпатті зафіксували спалах масового отруєння.
Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.