Джин

Аперитиви та діжестиви: коли їх подають і які напої варто спробувати

Shutterstock

Як правильно підібрати напої для початку та завершення вечора

Матеріал розміщено на правах реклами

Свята, зустрічі з друзями та знаменні події у житті часто супроводжуються алкогольними напоями. Можна пити просто улюблений напій, а можна дотримуватись загальноприйнятої традиції подачі та черговості алкоголю.

Дізнаємося, що таке аперитиви та діжестиви, які напої коли прийнято подавати і з чим краще поєднувати.

Аперитиви: пробудження апетиту

На початку вечора подають аперитиви. Завдання цих напоїв пробудити апетит, створити легку, невимушену атмосферу для гостей. Зазвичай до аперитивів зараховують шампанське, білі та рожеві вина, сухий херес та коктейлі. Останні, у свою чергу, готуються на основі джину, віскі, коньяку, рому, до яких додають вермут, портвейн, лікер або сиропи.

До цих напоїв прийнято подавати легкі закуски: канапе, сирна та фруктова тарілка, горіхи.

Наприклад, як аперитив можна спробувати біле вино "Collezione Pinot Grigio" італійського виробника Sensi. У композиції чітко чути фруктові нотки, і добре витримано баланс кислотності та насиченої структури.

Також варто скуштувати чилійське вино "Chardonnay" від виноробні Casillero del Diablo. Інтенсивний квітково-фруктовий аромат, відтінки вершкового масла і дубової кори гармонійно з'єднані та мають м'яку структуру.

Як аперитив також підійдуть:

  • рожеве вино із Нової Зеландії Mud House "Sauvignon Blanc Rose". У композиції переважають ноти весняних квітів, польового різнотрав'я, які відтіняються медовою солодкістю;
  • шампанське Moet + Chandon "Brut Imperial". В основі напою три сорти винограду (Піно Меньє, Шардоне та Піно Нуар). Завдяки цьому напій має елегантний смак, з нотами цитрусів, груші, яблука та винограду;
  • італійське ігристе вино SERENA 1881 Prosecco Frizzante DOC Treviso має насичений смак із солодкими фруктовими нотами.

Вибрати аперитив на свій смак можна в каталозі онлайн-магазину https://bayadera.ua/.

Діжестиви: після трапези

Після основного прийому їжі подають діжестиви – напої, які покращують травлення. Традиційно до цієї групи належать такі напої, як:

  • бренді та його різновиди – коньяк та арманьяк, а також яблучний або грушевий бренді кальвадос;
  • віскі та текілу;
  • італійську граппу, яка за методикою виготовлення нагадує коньяк чи бренді;
  • лікери та бальзами на травах;
  • кріплені вина (херес, портвейн).

В ідеалі аперитив і діжестив поєднується не тільки зі стравами, що подаються, а й між собою. Наприклад, у пару до вина, яке спочатку подається, добре підходить коньяк, як діжестив.

Як діжестив варто спробувати такі напої:

  • шотландський віскі "Red label" популярного бренду Johnnie Walker. У композиції переважають пряні ноти свіжого чорного перцю та пікантної кориці;
  • мексиканська текіла JARANA REPOSADO. В ароматі присутні солодкі ноти у поєднанні зі свіжою агавою;
  • французький бренді Saint Rémy (XO) Напій має насичений, але в той же час елегантний аромат, з нотами карамелізованого яблука, спецій і сухофруктів.

Аперитиви і діжестиви відрізняються за міцністю і за ефектом, що виникає. Ще один спосіб запам'ятати черговість подачі напоїв: зазвичай світлий алкоголь подають як аперитив, а темний як діжестив.

Є ще одна група напоїв – біттери. Як видно з назви, це гіркі напої вермут, лікери, настоянки. Вони можуть бути як аперитивом, і діжестивом. Найпопулярніші бренди біттерів – "Ангостура" або Amargo de Angostura, чеський лікер "Becherovka", "Campari", німецька настоянка "Underberg".

Надмірне споживання алкоголю шкідливе для здоров'я
Надмірне споживання алкоголю шкідливе для здоров'я
Фото: .
Теги:

ПРОКОМЕНТУЙТЕ