харчі для військових 5 канал

Шокуючі результати експертизи: журналісти показали, що саме виявили у харчах для військових

Загалом держава сплачує за харчі військових 4 мільярди гривень

У ході численних перевірок якості продуктів, які приватні постачальники привозять для українських військових, таки знайшли токсичні речовини. Водночас військові чиновники високого рангу претензій не мають та підписують відповідні акти.

Найбільше перевіряючих шокувала якість сухих пайків, калорійність яких виявилась удвічі меншою за норму. Більш того, деякі продукти містили стафілокок.

На місці коментує ситуацію начальник центру розвитку і супроводження матеріального забезпечення ЗСУ Дмитро Марченко: "У паштеті печінковому із свинячим жиром виявлено перевищення норм вмісту бактерій дріжджів та пліснявих грибів у два з половиною рази та виявлено патогенну флору стафілококу".

Крім того, токсичний гідроксметил, що має канцерогенні властивості, знайшли у меді. Вміст цієї речовини у шість разів перевищував допустимі норми.

Зазначимо, перевірки розпочали після того, як у навчальному центрі "Десна" лише у червні отруїлися понад 200 бійців. У твердих сирах та м'ясі яловичини знайшли бактерії кишкової палички, у маслі – плісняві гриби та дріжджі роду Кандида. Цими харчами армійців годувала компанія, з якою Міністерство оборони уклало угоду на 400 мільйонів гривень на рік.

"Поточні договори укладені до грудня 2016 року. Вони так майстерно прописані, що розірвати цей договір в односторонньому порядку практично неможливо, проте зараз наша юридична експертиза виявила низку невідповідностей законам України. Це означає, що ми через суд будемо їх розривати", – повідомив позаштатний радник Президента України Юрій Бірюков.

Що подають на стіл військовослужбовцям ЗСУ інші три компанії-постачальники – також перевірять. Мобільні групи вже вирушили до частин Харкова, Дніпропетровської та Херсонської областей. Там проходить виїмка продуктів для перевірки у столичній незалежній лабораторії.

Як відомо, нарікання на постачальників харчування військовим були й раніше. Волонтери запропонували прибрати чотирьох приватних постачальників, натомість купувати харчі на відкритих конкурсах. Торік запровадили експеримент у Львові, він виявився досить успішним.

За словами Бірюкова, "ринок харчування для оборони – 4 мільярди гривень. Ми хочемо, аби Міноборони закуповувало харчі на відкритих тендерах, аби контроль над приготуванням їжі був в армії. Відповідно, ми виводимо 4 мільярди з 4 фірм".

Повідомляється, що по завершенню розслідування у Міноборони обіцяють притягнути до відповідальності посадових осіб, які укладали договір із несумлінним постачальником.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Міноборони планує розірвати контракт на 400 млн грн з постачальником їжі.

Юлія Божко, Василь Дмитрієв, "5 канал"

Попередній матеріал
Експерт: Вбивство Шеремета виглядає, як цинічна підготовка до масштабної дестабілізації ситуації в Україні
Наступний матеріал
Підозрілий з дротами у Брюсселі виявився студентом-фізиком
Теги:
Loading...
Масове отруєння військових: Міноборони розірве контракт на 400 млн грн з постачальником їжі

Масове отруєння військових: Міноборони розірве контракт на 400 млн грн з постачальником їжі

Отруєння військових "Десни": дії можуть кваліфікувати як державну зраду – Марченко

Отруєння військових "Десни": дії можуть кваліфікувати як державну зраду – Марченко

Колишній атовець відкрив власне виробництво харчів

Колишній атовець відкрив власне виробництво харчів

Хто винен у поганій якості харчів для армії – розслідування

Хто винен у поганій якості харчів для армії – розслідування