Новгородське 5.ua

Новгородське опинилося під загрозою хімічного забруднення: постраждати може і Росія

Наразі встановити, в якому стані перебувають накопичувачі на дамбі - неможливо через обстріли

Спостерігачі ОБСЄ заявили про загрозу хімічного забруднення в Новгородському. Об'єкт опинився між позиціями українських збройних сил та укріпленнями терористів. Власне російські бойовики і заважають експертам СММ обстежити сховища і зміцнити їх у разі потреби.

Так, 13-тисячне Новгородське може постраждати від дій бойовиків. Якщо вони пошкодять дамбу місцевого відстійника, де зберігаються шкідливі відходи підприємства, вони можуть потрапити у річку, з якої люди беруть воду. Про таке розповідає кореспондент "5 каналу" з місця подій.

Міський голова пояснює, що небезпечні об'єкти вже майже три роки перебувають між позиціями українських військових та бойовиків. За його словами, туди часто прилітають ворожі снаряди та міни. "Для того, аби не було протікань кислих відходів, потрібен постійний моніторинг", - зазначив голова селищної ради Новгородського Микола Ленко.

Він стверджує, що поки що ситуація не критична. Півроку тому працівники фенольного заводу частково зміцнили дамбу, проте відтоді бойовики не підпускають нікого до об'єкта. Тому зараз перевірити, в якому стані накопичувачі - невідомо.

"Завод та відстійники перебувають у гирлі ріки Кривий Торець, яка впадає у Сіверський Донецьк. Та іде в Дон та Азовське море, і може призвести до екологічної катастрофи не тільки нашого регіону, а й Росії", - додає Ленко.

Те, що бойовики нехтують життям мирних людей і не допускають експертів, підтверджують і у Спільному центрі з контролю та координації питань припинення вогню. Українські військові спільно з ОБСЄ не раз переконували росіян вплинути на членів незаконних збройних формувань.

 

За даними СЦКК, таких об'єктів на Донбасі десятки: газорозподільча станція в Мар'їнці, пошкоджені лінії електропередач в Авдіївці. Щодня керівники підприємств на лінії зіткнення пишуть заяви про небезпеку для життя мирних мешканців.

Дар'я Феденко та Сергій Новіков, Донецька обл, "5 канал"

Попередній матеріал
Петренко назвав держорган, який саботує роботу Мін'юсту
Наступний матеріал
Війна на власні очі: "5 канал" представляє віртуальну екскурсію музеєм АТО у Дніпрі
Loading...
Коли стихають гармати: що чують від ворога морпіхи в Широкиному, коли настає "затишшя"

Коли стихають гармати: що чують від ворога морпіхи в Широкиному, коли настає "затишшя"

"Тактика ворога зазнала фіаско": у Міноборони розповіли про обстановку на фронті

"Тактика ворога зазнала фіаско": у Міноборони розповіли про обстановку на фронті

Обстріли у Золотому: як терористи намагалися приховати вбивство цивільного

Обстріли у Золотому: як терористи намагалися приховати вбивство цивільного