В'ячеслав Чорновіл zbruc.eu

Порошенко і Гройсман вшанували пам'ять "одного з батьків нашої незалежності" В'ячеслава Чорновола

    Чорновіл був справжнім лідером та патріотом України

    Президент Петро Порошенко вшанував пам'ять героя України В'ячеслава Чорновола з нагоди 79-ї річниці його народження. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

    "Провідник українського визвольного руху, один з батьків нашої незалежності, Людина з великої літери. Сьогодні В'ячеславу Максимовичу виповнилося б 79 років. Ми пам’ятаємо", – написав Порошенко.

    Також пам'ять В'ячеслава Чорновола вшанував Прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

    "79 років тому народився В'ячеслав Чорновіл – справжній лідер і патріот України, який боровся за неї усе життя", – написав глава уряду на своїй сторінці у Facebook.

    Гройсман закликав завжди пам'ятати слова видатного українського політика: "Дай Боже нам любити Україну понад усе сьогодні, маючи, щоб не довелося гірко любити її, втративши. Настав час великого вибору: або єдність і перемога та шлях до світла, або поразка, ганьба і знову довга дорога до волі".

    Довідка. В'ячеслав Максимович Чорновіл (24 грудня 1937 рік – 25 березня 1999 рік) – український політик, публіцист, літературний критик, діяч руху опору проти зросійщення та національної дискримінації українського народу, політичний в'язень СРСР. Провідник українського національно-демократичного визвольного руху кінця 80-х – 90-х років; Герой України (2000, посмертно). Лауреат Міжнародної журналістської премії ім. Ніколаса Томаліна (1975).

    Ініціатор проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 р. та Акта проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 р.

    Разом із іншими видатними діячами започаткував в Україні національно-визвольний рух шістдесятників та дисидентів. Сумарно пробув у неволі 17 років. У 1990-1992 роках – голова Львівської обласної ради. Народний депутат України з березня 1990 р.

    Кандидат у Президенти України на виборах 1991 року, посів 2 місце. Із 1992 року і до смерті — голова Народного Руху України. З 1995 року член української делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи.

    Загинув 25 березня 1999 року за нез'ясованих обставин в автокатастрофі на шосе під Борисполем. Похований у Києві на Байковому кладовищі на центральній алеї. У похороні взяли участь сотні тисяч людей.

    Як повідомляв 5.ua, 17 років тому, 25 березня 1999 року, загинув видатний політик і правозахисник В'ячеслав Чорновіл. 

    Нагадаємо, В'ячеслав Чорновіл загинув в автокатастрофі 25 березня 1999-го року. Автомобіль, у якому їхав політик, врізався у КамАЗ, що опинився поперек дороги. Спочатку аварію розслідували як звичайну ДТП, утім, із появою нових фактів, заговорили про політичне убивство.

    Попередній матеріал
    Понад 30 родин поліцейських отримали службове житло на Донеччині
    Наступний матеріал
    У Львові попрощалися із загиблим у зоні АТО командиром відділення Всеволодом Ратушним
    Теги:
    Loading...
    Машина часу. Шістдесятники: таємні факти загибелі В'ячеслава Чорновола

    Машина часу. Шістдесятники: таємні факти загибелі В'ячеслава Чорновола

    Машина часу. Шістдесятники: чому В'ячеслава Чорновіла вважали найхаризматичнішим лідером дисидентського руху

    Машина часу. Шістдесятники: чому В'ячеслава Чорновіла вважали найхаризматичнішим лідером дисидентського руху

    Відео-інтерв'ю В'ячеслава Кириленка

    Відео-інтерв'ю В'ячеслава Кириленка

    78 річниця від дня народження В'ячеслава Чорновола: вшанування пам'яті

    78 річниця від дня народження В'ячеслава Чорновола: вшанування пам'яті