Водій Микола Коновалов сидить за кермом службової автівки. Від поїздок власною довелося відмовитися через здорожчання бензину. 10 гривень за літр пального - для нього задорого.
Микола Коновалов, водій: "Отак мав до роботи їздить, а щас до роботи я їжджу або тролейбусом, або йду пішки, якщо час дозволяє. А так - тільки на вихідні. Якщо раніше я їздив щовихідні, то тепер - через вихідні у Черкаську область".
Дорога - дорога. Щоби зекономити, чоловік їде не сам.
Микола Коновалов, водій: "У мене мікроавтобус, так шо приходиться брать пасажирів. Єслі береш пасажирів - получається їдеш почти безплатно".
"Автівка не розкіш, а засіб пересування". Тепер цей слоган відходить у минуле. Принаймні, для водїв, які, щоби зекономити, шукають собі попутників.
Із Троєщини на Поділ, із Борщагівки на Дарницю. За останні два тижні на тематичних сайтах в інтернеті з`явилися десятки нових об`яв. Є у водіїв й інші секрети економії/
Олександр Бузунов, водій: "Заправляюсь на трассе. Там дешевле на 40 копеек по отношению к городу. Где-то 8-90 за 95-й премиум где-то - в Киевской области. Если выехать за черту Киева - на 20-25 копеек дешевле".
А от підприємці довгими шляхами у пошуках дешевого бензину не кружляли. Вчинили просто - на товарах змінили цінники. Слідом за гречкою та борошном здорожчали фрукти та овочі. Продавці виправдовуються: везуть здалеку, тому й собівартість велика. Зокрема, вінницькі яблука та груші здорожчали на 2 гривні 50 т копійок.
Продавець: "Яблука - 15 гривень, були 12 - на три, 2,50. Треба відбити місце, відбити бензин. Це гривень 200".
Більше грошей на дорогу витрачає й прадавчиня Валентина Ніколаєнко, яка возить молочне з Чернігівщини. Та поки що сир продає як і раніше - по 30 гривень за кілограм.
Валентина Ніколаєнко, продавець: "Раніше йшло на бензин 50-60 гривень, тепер 100, 110, 120 - на яку машину сядеш. Як сідаєш, то шофер і каже - стільки-то до Києва. Еслі б можна було б кіньми - я б кіньми приїхала, а так мусиш їхати машиною і платить. А в руках не дотащиш".
Першу хвилю здорожчання відчули на собі й крамниці промислових товарів, одягу та галантерії. Друга, кажуть, буде тоді, коли через нові комунальні тарифи зросте оренда приміщень.
Катерина Віценко, продавець: "От чоловічі - уже новий приход, і різниця 50-40-70 гривень, якісь сложніші варіанти - то вже дорожче".
Готуються змінити цінники також фастфуди та кав`ярні. Однак поки що вартість меню лишається без змін. Власники закладів, як і таксисти, побоюються, що через чергове здорожчання можуть лишитися половини клієнтів.
Світлана Одаренко, Сергій Клименко та Роман Гриценко. 5 канал.