Науковці та чиновники Київщини шукали способів боротьби з посухою

    Посуха загрожує Київщині. Аграрії б`ють на сполох: через бездощів`я страждає пшениця, овес, ячмінь та кукурудза. Як покращити врожайність у таких умовах - науковці та чиновники обговорювали на нараді в одному із дослідних інститутів. Захід присвятили Дню поля.

    Спрагу полів дощі не втамовували вже кілька тижнів. Агарії занепокоєні: зернові вже почали всихати. Натомість гречка цьогоріч почувається трохи краще. 

    Сергій Рожанський, завідувач лабораторією наукових дослідень технологій в рослинництві: "Коли ми сіяли ячмінь, у нас запаси вологи у коренемісному шарі грунту в 20 см - були 40 міліметрів. Зараз - тільки шість... Ми планували урожай тут одержать 80 центнерів з гектара. Зараз я дивлюся - скинув їх на 60, зараз може й 50".

    Під опікою науковців - близько 140-ка гектарів полів та п`ять видів зернових. Для кожного ґрунт готували у чотири різні способи - задля експерименту. Фахівці запевняють: від цього неабияк залежить врожайність.

    Серед проектів науково-дослідного інституту - "техніка з інтелектом". Вона визначає ділянки полів, що потребують добрив та автоматично вносить необхідну кількість. 

    Та поки що розумна техніка на полях Київщини - швидше виняток із правил, бо вона утричі дорожча від звичайної. Однак в уряді обіцяють наступного року додатково профінансувати агро-промисловий комплекс, зокрема і втілення нових технологій.

    Світлана Одаренко, Андрій Верстюк, 5 канал.

    Попередній матеріал
    "Даллас" вийшов вперед у фінальній серії "плей-офф" чемпіонату НБА
    Наступний матеріал
    У Білій Церкві запрацювала сміттєва сортувальна станція
    Теги:
    Loading...