У Японії пропонують відчути весну на смак. У країні зацвів сорт сакури із їстівними квітками. Їх консервують спеціальним чином, а потому використовують у кулінарії. Секрети сакуро-гастрономії вивчала журналіст "5 каналу".
Місто Хадано в японській префектурі Канаґава – центр вирощування особливого сорту сакури. Її цвітом можна не лише милуватися, а й вживати у їжу. Цей сорт починає розквітати наприкінці квітня – порівняно з іншими сакурами це доволі пізно. Збирати цвіт у їжу треба у перші три дні, відколи дерево розцвіло. Тоді квітки матимуть найкращий вигляд і смак.
"Не можна видирати листя, адже звідси наступного року будуть рости бутони і квіти. Кожну квітку треба відщипувати із кінця плодоніжки", – розповідає садівник Таканобу Оно, що вирощує сакури з їстівними квітками.
Зібраний цвіт перебирають, мнуть і маринують чи засолюють за спеціальною технологією, якій понад 150 років. Процес триває місяць. А тоді готові квіти використовують для найрізноманітніших рецептів. Наприклад, у вишуканих десертах солоно-кислий смак квіток сакури гарно відтіняє солодощі, кажуть кулінари. Вони ж пропонують робити із цього делікатесу чай, а також солоні закуски.
У місті Хадано росте майже 2,5 тис. сакур із їстівними квітками. Щороку місцеві фермери виробляють 20 тонн цього делікатесу – це 80% від загального виробництва.
Нонна Стефанова, "5 канал"
Дивіться також фотогалерею на тему:
Мільйони барвистих квіток: вражаючі фото фестивалю тюльпанів у США














