5.ua

У православних християн почався Великодній піст

    Великодній піст почався у православних християн. Цьогоріч він особливий - наголошують церковники. Бо окрім випробувань тілесних, у вірян буде іспит на силу духа. Пробачити і не засуджувати кривдників - головні виклики посту.

    Олена Махно, «5 канал»: «Майдан у квітах, сльозах і світлинах, як згадка про криваву розправу над мирними українцями. Небесна сотня - ціна за незалежність, нову вільну свідомість. Перед великим і найсуворішим постом люди міркують не про пісні страви, а про дієту духовну».

    Стіна зі світлинами загиблих перетворилася на стіну плачу. Віряни запалюють свічки та моляться.

    Уся Україна зараз повинна молитися, тому що молитва - я вважаю - може допомогти. Тому що вона є сама велика зброя. А зараз мені треба молитися.

    Їжа духовна замість скоромних наїдків. Піст буде особливим. Нині про випробування тілесні віряни говорять неохоче. Бо значно тяжче перевірити себе на силу духа. Такі настрої - наслідок кривавих протистоянь.

    Перший чоловік: «Ну я не можу дивлячись на очі такі світлі діточки наші і щоб ми їх простили - щоб ті палаци по вистроювали».

    Другий чоловік: «Не можна простити такі речі - це не прощається. Але Бог всьому суддя».

    Третій чоловік: «Скільки людей загинуло - це неможливо. Такого звірства мабуть ніхто не міг представити собі».

    Здолати гріх ненависті та недовіри - головні виклики для православних українців. Настанова від священиків - пробачити, не засуджувати й утриматися від лихослів'я. Адже постувати - це передусім - учитися обмежувати себе. І вкотре нагадують - не з'їсти один одного.

    Протоієрей Сергій Ющик, перший проректор Київської духовної академії: «Замість того, щоб доказувати свою правоту - зупинися і поміркуй. А потім попроси Бога, щоб він вселив любов у твоє серце і серце людини. З іншого боку, для того, щоб примиритися потрібно не доказати свою правоту, потрібно просто-напросто зрозуміти, що ближній твій є таким яким він є».

    Піст пройде й у подвійній жалобі. Зі спогадами страждання Ісуса Христа, віряни згадуватимуть і тортури над Небесною Сотнею. Траур за загиблими українська православна церква продовжила аж до Великодня - 20 квітня.

    Олена Махно, Дмитро Піскарьов, «5 канал».

    Попередній матеріал
    У КОДА представили нового губернатора
    Наступний матеріал
    Зенітно-ракетний полк в Євпаторії готується до штурму