Уляна Супрун – в.о. міністра охорони здоров'я – заявила, що збалансоване харчування істотно зменшує ризики появи серцево-судинних хвороб, діабету ІІ типу, ожиріння та деяких видів раку, повідомила лікарка на своїй сторінці у Facebook.
"Почати збалансовано і більш здорово харчуватися" – надважливий пункт у кожній новорічній резолюції. Для цього потрібно щодня їсти п'ять порцій овочів та фруктів: 1 порція = 80 грамів свіжих, консервованих або заморожених фруктів і овочів чи 30 грамів сухофруктів. Вживати більше клітковини – це фрукти, овочі, цільнозернові продукти, горіхи, насіння, соя та боби", – наголосила Супрун.
Крім того, вона радить вживати достатню кількість вуглеводів, які містять в цільнозернових злаках, крохмалистих овочах, бобових та фруктах. Ці продукти мають становити щонайменше третину раціону. В жодному разі не слід відмовлятися від вуглеводів, а обмеження стосуються лише доданих цукрів.
"Молочні продукти можна і треба вживати, але вони не мають бути основою раціону. Нам потрібні 2-3 порції на день (одна порція = склянка рідкого продукту, або 40 грамів – для твердого сиру)", – пише медик.
Уляна Супрун додала, що достатнє вживання води щодня допомагає подолати хронічну втому, стрес, покращує роботу мозку та всього організму. Єдиних норм споживання рідини не може бути, бо це залежить від багатьох чинників, які слід розглядати в кожному конкретному випадку. Найкраща порада – пити воду, коли відчуваєте спрагу.