Місцеві краєзнавці переконують: область чи не найбільше постраждала у 1932-1933 роках минулого сторіччя. За офіційною статистикою, від недоїдання там померли 300 тисяч людей, більшість з яких - мешканці Корсунь-Шевченківського району.
Борщ із присмаком кори бересту – 91-річна Ольга Мисько пам’ятає його смак і досі.
"Цвіт акації їли, гичку, берестки, листя, сушили, м'яли, може десь жменьку борошна сховали, пекли млинці", - згадує Ольга Масько.
Односельчанка пані Ольги - дев'яносто дворічна Євдокія Донець пригадує, у ті страшні роки люди помирали від недоїдання просто на вулицях.
"Ми ж насушували листя цього в мішки і мати пекла такі чибереники", - говорить Євдокія Донець.
Скільки загинуло людей у Деренківцях під час Голодомору у 1932-1933 роках минулого сторіччя достеменно невідомо.
"Ми бачимо що 561 одна особа офіційно загинула під час голодомору, на сьогоднішній день встановлено імена 89, це тільки ті, що зареєстровані, а насправді жертви становлять тисячу, а то і більше тисячі", - говорить історик Марина Тепленко.
У сусідній Сахнівці із двох тисяч населення померла більш як половина селян, серед них 400 дітей. Мертвих скидали в ями за селом. 10 років тому на місці масового поховання встановили пам'ятний знак. А поруч школи облаштували так звану криницю совісті.
Яна Лимаренко, Олександр Коваленко, Черкаська область, "5 канал".