Біля ВР відбулася акція на захист української мови [репортаж, відео]

    Захистити українську мову від тиску російської закликали сьогодні депутатів активісти громадських організацій та митці. Вони влаштували пікет біля Верховної Ради. Вимагали, щоб народні обранці зняли з реєстрації у парламенті закон про мови. Він, на думку учасників акції, фактично надає російській мові статусу другої державної. А відтак українська може зникнути зі шкіл, вищих навчальних закладів та держустанов.

    В руках клітки, в клітках українські книжки. Молоді патріоти впевнені, якщо рада ухвалить "Закон про мови" українська потрапить в неволю.

    Говорить один із активістів: "Буде як у Білорусі, там тільки 1 відсоток говорить - в україні тільки українська".

    Стурбований мовним питанням під стіні парламенту прийшов співати хор "Гомін". Кажуть російським пісням в їхньому репертуарі немає місця.

    Член хору "Гомін": "Тільки українські пісні. У нас російських нема. Ми - українці".

    Загалом біля парламенту кілька сотень активістів. Назва їхньої акції "Займитесь делом а не языком". Нагадують представникам партії регіонів передвиборні обіцянки - не дражнити парламент мовним питанням, а займатися економікою.

    Учасник акції : "Хай відчепляться від мови хай займаються соціальними економічними питаннями. питання мови хвилює меньше 8 відсотків людей. Навіть шахтарю до того байдуже коли йому пенсійний вік піднімають".

    Комфортно має бути усім пояснює депутат від партії регіонів Юрій Мірошніченко. Тому обіцяє - закон без думки громадськості не ухвалять.

    Юрій Мірошніченко: "Він зареєстрований і буде розгядатися, але щодо результату від залежатиме від експертів і громадськості так що всі мають висловити свою думки".

    Не встиг регіонал виправдатися за однопартійців як присутні висловили свою думку.

    [Скандують: "Ганьба!!! Ганьба...",- ред.]

    Якщо депутати не прислухаються до закликів мітингувальників - митці закликають діяти більш рішуче - блокувати проведення в Україні Євро-2012.

    Брати Капранови: "Не можна там де є тоталітаризм профодити форум. ми почнемо з організації міжнародних пікетів, нас підтримає діаспора".

    Окрім української пікетувлаьники біля парламенту закликають депутатів підтримати мови нацменшин. Саме їх захищає європейська хартія регіональних мов на яку посилається парламентська більшість. Кажуть на межі зникнення сьогодні кримсько-татарська, урумська, кримчацька, гагаузька, караїмська та інші мови, але аж ніяк не російська.

    Роман Сухан, Владислав Калінін. 5 канал

    Попередній матеріал
    Клінтон: Україна має потенціал, щоб стати мостом між Сходом та Заходом [відео]
    Наступний матеріал
    На 9 років ув`язнять водія загиблого журналіста Ігоря Пелиха
    Теги:
    Loading...