5 канал

Нардеп Мураєв назвав Сенцова терористом: як це було і що послідувало далі

В ГПУ вже заявили, що відкрили щодо депутата кримінальне провадження за двома статтями. Одна з них – держзарда

Генеральна прокуратура порушила кримінальне провадження за фактом висловлювання народного депутата Євгенія Мураєва – на адресу Олега Сенцова. Підстава – звернення з парламентської трибуни нардепа Сергія Пашинського. Йдеться про вислів Мураєва в ефірі телеканалу "112 Україна". Депутат переконував – думки українського суспільства щодо ув'язненого режисера розділилися. Мовляв, одні вважають, що він герой, інші – що терорист. Цей вислів спричинив бурхливу реакцію парламентарів. Про неї – в сюжеті.

"Сенцова можна по різному сприймати. З точки зору того, що людина готувала підпали і вибухи – для частини населення він є терористом. Для націоналістичної частини він, напевно, є героєм. Час розставить на свої місця – хто правий, хто не правий, і як цю ситуацію сприймає", – пролунало в ефірі телеканалу "112" 7 червня 2018.

Такі думки в Євгенія Мураєва. Власника телеканалу NewsOne і народного депутата нинішнього скликання. Те, що політик назвав політв'язня Олега Сенцова терористом – обурило народних депутатів. Його попередили. За таке – в СБУ.

Сергій Пашинський
Сергій Пашинський5 канал

"Істота, яка носить мандат депутата Верховної Ради України, на прізвище Мураєв, зробила заяву, що по Сенцову не так все просто… Я публічно звертаюся до голови Служби безпеки України із заявою порушити проти Мураєва кримінальну справу по ст. 111 "державна зрада", – виступає з трибуни голова комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони Сергій Пашинський.

Не змовчав і прем'єр Володимир Гройсман: "Це ж треба так не любити рідну країну, в якій народився, по якій ходиш, щоби дозволяти собі такі вислови. Які абсолютно неприйнятні для нормальної людини".

Підхопила і президія парламенту. "Ми маємо звернутися до комітету з питань регламенту і депутатської етики. Щоби комітет розслідував цей випадок і зробив свій висновок, щоби ми могли це обговорити", – наголошує заступник голови ВР Оксана Сироїд.

Оксана Сироїд
Оксана Сироїд5 канал

У своєму "Фейсбуці" прокоментував слова нардепа і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков: "Мураєв – покидьок. Тут нема чого обговорювати".

Тепер депутати чекають, що Мураєв вибачиться перед Сенцовим. А деякі – оголосили бойкот його телеканалу. "Ми вимагаємо від нардепа Мураєва вибачень перед Сенцовим, перед родиною Сенцова, перед усіма політв'язнями", – наголошує і перший заступник голови ВР Ірина Геращенко.

Заяви-обурення в бік Євгенія Мураєва лунали в сесійній залі за його відсутності. Він – позафракційний. Але пройшов до парламенту за списками Опозиційного блоку. Отже, в "Народному фронті" ледь стримувалися, щоб не поштовхатися з "Опозиційним". Але не втрималися.

Бійка в парламенті
Бійка в парламентіСкріншот відео

Згодом сам Мураєв прокоментував свої висловлювання – терористом Сенцова не називав: "Я цих слів не казав, вони намагаються вкласти їх в мої уста, і закликати до бойкоту телеканалу NewsOne. Ще раз кажу – я особистого свого ставлення до Сенцова не висловлював. Як ви розумієте, кримчани як до цього ставляться? Якщо в них підпалювали офіси громадських організацій і намагалися підривати пам'ятники. Я не бачив, щоб вони виходили на акцію захисту Сенцова. І якщо ви почитаєте стрічки "Фейсбука", то думки в людей різні. Тому що люди різні. Кожна людина має право, гарантоване їй Конституцією – мати власну думку."

Мураєв прокоментував свої висловлювання
Мураєв прокоментував свої висловлювання5 канал

Тим часом у пропрезидентській фракції заявили – від Нацради вимагають переглянути ліцензію телеканалу NewsOne. І до сесійної зали, кажуть депутати, Мураєву краще не заходити. А в Генеральній прокуратурі вже заявили – відкрили кримінальне провадження щодо нардепа. За двома статтями. Одна з них – держзарда. Розслідуватиме справу СБУ.

Анна Мірошниченко, Юрій Усік, Олексій Тищенко, "5 канал"

#SaveOlegSentsov: у Києві люди вимагали звільнити режисера Олега Сенцова – ФОТО

/
/
/
/
/
/
/
/
/

Попередній матеріал
Санкції погано впливають на Росію: Європа розділилася у позиціях – експерт
Наступний матеріал
"ЗА ЧАЙ.COM": журналіст, художник та мандрівник Світлана Фесенко (Іда Ворс) в ефірі "5 каналу"
Loading...