відкриті джерела

Що таке справжній квас, і як його відрізнити від "квасового напою"?

    Нерідко на обгортці товару вказано "квас", а на зворотньому боці пляшки – "напій безалкогольний на ароматизаторах"

    Спекотного літнього дня так приємно освіжитися склянкою прохолодного квасу. Тож попит на цей традиційний український напій у найтеплішу пору року неухильно зростає. Адже квас не тільки тамує спрагу, але й бадьорить та освіжає, має багато корисних властивостей.

    У створенні справжнього квасу беруть участь "найвідповідальніші" мікроорганізми харчової промисловості — молочнокислі бактерії. Саме вони викликають процес бродіння сировини, збагачують її вітамінами (В1 і В2, D, РР) та молочною кислотою. Багато у квасі й калію. З давніх-давен квас використовували навіть як жарознижуючий і протизапальний засіб. Ним лікували лихоманку, хвороби шлунку й органів дихання. Подейкують, що квас навіть допомагає успішно боротися із зайвими кілограмами.

    Все це стосується тільки продукту натурального бродіння, яким, до прикладу, є "Тернопільський" квас. У цьому неважко переконатися, якщо звернутися до державного стандарту ДСТУ 2368:2004. "Напої безалкогольні. Виробництво. Терміни та визначення понять". Згідно цього документу, квас - це безалкогольний напій, виготовлений незавершеним молочнокислим і супутнім йому спиртовим бродінням, вироблений з використанням зернової сировини. Головним у цьому процесі є слово "натуральне бродіння", які можна знайти на кожній етикетці квасу "Тернопільський".

    Однак у продажу можна зустріти й інші безалкогольні напої, на споживчому маркуванні яких читаємо назву "КВАС", нанесену великими літерами, хоча якщо оглянути етикетку пильніше, то нижче, а інколи аж на зворотному боці пляшки, вже дрібним шрифтом, значиться "напій безалкогольний на ароматизаторах". Як правило, для його виготовлення використовують ароматичну композицію "Квас", тож за зовнішніми ознаками: кольором, запахом та смаком, отриманий продукт цілком схожий на уславлений напій, а за внутрішньою сутністю - це неприродна бовтанка, малокорисна для організму.

    "Тернопільський" – це правильний і справжній квас. На ньому немає напису "газований", тому що бульбашки в ньому з'являються у процесі бродіння, а не через додаткове збагачення напою вуглекислотою. Немає тут і різних ароматизаторів, барвників, консервантів та замінників цукру, бо все це псує справжній квас і може зробити його не те, що некорисним, але і шкідливим.

    Квас "Тернопільський" - продукт корисний, проте слід пам’ятати, з якими продуктами квас взагалі не можна поєднувати. Не можна запивати квасом солодощі, оскільки квасні дріжджі у поєднанні з цукром можуть викликати зайве бродіння у організмі.

    А загалом квас - це напій сили і здоров’я. Саме таким його пропонує своїм споживачам пивоварня "Опілля", що спирається на принцип виробництва натурального і якісного.

    Попередній матеріал
    Стало відоме місце проведення боксерського поєдинку Усик – Гассієв
    Наступний матеріал
    Онлайн лічильник: з березня понад 250 тисяч осіб покинули Україну в пошуках роботи
    Теги: