У столичному музеї Гончара співали щедрівки та вчилися готувати різдвяні страви

    У столичному музеї Івана Гончара співали щедрівки та вчилися готувати різдвяні страви. В останній день ярмарку "Завтра Різдво" його відвідали кількасот людей. Ще у музеї можна було навчитися створювати справжні українські подарунки та поспівати колядки разом із учасниками відомого етногурту "Даха браха".

    Поспівали. Й нумо готувати. Без своїх фірмових капелюхів та барабанів, але з ложками, ножами та черпаками. Учасники українського етно гурту "Даха Браха" до різдвяного столу пропонують крім традиційної куті приготувати овочі у китайській пароварці.

    Марко Галаневич, учасник гурту "Даха Браха": "Вона дуже проста із бамбуку зроблена просто дуже робиться. Ти накидуєш різні овочі перший поверх, другий, ставиш на сковорідку і все смачно, і не треба ніяких спецій".

    Поки музиканти готували, охочих зробити унікальні подарунки рідним до різдва у музеї гончара навчали створювати дідухи, різдвяні зірочки та дзвіночки.

    Людмила Дворяківська майстриня: "Це народний розпис по білій глині. як озмальовували печі й хати. Дзвіночок крім того й ще оберіг. Дітям вішали, худобі.

    Майстри, учасники фольклорних колективів кажуть, починати готуватися до різдва треба не менше ніж за місяць. А всі клопоти мають супроводжуватися щедрівками та колядками.

    Наталка Хоменко, учасниця фольклорного колективу"Роксоланія": "Від початку посту і до водохреща співалися колядки. а не тільки на різдво вони співаються, як зараз укорінено у свідомості громадян. співали весь цей період колядок".

    Святкувати різдво за стародавніми українськими традиціями останнім часом стало модно, кажуть у музеї Івана Гончара. Щорічний ярмарок "Завтра Різдво" відвідують дедалі  більше людей. Автентичні цікавинки захоплюють не лише українців.

    Відвідувач: "Це дуже кльово. Українська музика, традиції, - все дуже  яскраве. В нас на Шрі-Ланці такого не побачиш. Роблять ту справу, яка нікому н6е потрібна. державі, багатьом людям. але якщо такого не робити, ми забудемо хто ми, що  ми і нащо ми".

    Петро Гончар, директор музею: "Є багато такого кітчевого і людям у такому розмаїті важко вибрати справжнє тому і зібрали фахівців, майстрів. щоби людина прийшла вибарла краще серед кращих".

    Дар`я Безродна, Віктор Сніжко, "5 канал"

    Попередній матеріал
    Американський підліток піднявся на вершину масиву "Вінсон" у Антарктиці
    Наступний матеріал
    Добовий протест оголосили машиністи метро у Лондоні
    Теги: