44 роки тому відбулася прем`єра "Тіней забутих предків" (репортаж)

    Сорок чотири роки тому побачив світ один з найвизначніших українських кіношедеврів: стрічка Сергія Параджанова "Тіні забутих предків". Утім прем`єра стала не лише культурною, але й політичною подією. Показ перетворився на протест проти антиукраїнської діяньості спецслужб СРСР. Сьогодні у столичному кінотеатрі "Україна" зустрілися глядачі тієї визначної прем`єри.

    Наталія Жижко, 5 канал: "44 роки тому до цього кінотеатру прийшли письменники, актори, художники, журналісти - цвіт української інтелігенції. Вони прийшли на прем`єру одного з найкращих українських фільмів режисера Сергія Параджанова "Тіні забутих предків". Після фінальних титрів зал вибухнув  оваціями". 

    Ще перед показом привітати  творчу групу на сцену вийшов молодий письменник Іван Дзюба. 

    Одразу після сирени почали показувати фільм.Глядачі, затамувавши погляд спостерігали за драматичною історією кохання Івана та Марічки. Коли фільм завершився, із залу ніхто не вийшов. 

    Поету Івану Драчу не потрібно було вставати. Він запізнився і тому простояв у залі увесь фільм. Охочих потрапити на прем`єру було значно більше, ніж місць у залі. Поки відбувалася акція протесту, до неї вже встигли підготуватися за межами кінотеатру.

    Під кінотеатром нікого не заарештували. Утім і для організаторів і для тих, хто їх підтримав, акція мала серйозні наслідки.

    В`ячеслава Чорновола звільнили з редакції газети "Молода гвардія". Більшість присутніх у залі представляли когорту шістдесятників. Події у кінотеатрі "Україна" називають їхнім першим відкритим виступом проти режиму. Багато хто з перших глядачів "Тіней забутих предків" заплатили за це свободою і кар`єрою. 

    Наталія Жижко, Віктор Сніжко, 5 канал

    Попередній матеріал
    Вибухи на заводі боєприпасів у Сербії - є загиблі
    Наступний матеріал
    15-метровий дідух потрапив до Книги рекордів Гіннеса
    Теги:
    Loading...