5 канал

Україна увійшли до ТОП-5 світових виробників меду: пасічники розповіли секрети успіху – сюжет

Бджоли допомагають і хліборобам. Так, гречка підвищує врожайність на 35%

І сьогодні в Україні відзначають день пасічника. Чверть мільйона українців годує медовий бізнес. Найбільше заробляють на поставках за кордон. Торік – понад 30 мільйонів доларів. Цьогоріч статки вже збільшили чи не вдвічі і увійшли до п'ятірки світових виробників меду. Та пасічники переконують, виробляють не лише мед. А що саме - розповість журналіст "5 каналу" Олена Махно.

У медовому бізнесі Сергій Буряк вже 20 років. Щороку з пересувними вуликами у  пошуку меду накручує кількасот кілометрів. Подорож розтягується на три місці. Тішиться, його бджоли збирають мед відразу в банку.

"Мед сотовий, занесений і зроблений самими бджолами без мого втручання. Поставив банки, що бджоли самі у банки носять мед", – говорить чоловік.

У кожного пасічника свої рецепти. Історію бджільництва  родина Атоманенків пише вже кілька століть – 13 поколінь виросли на пасіці. Бджоли були свідками перших кроків і пані Ніни. Жінка до справи привчила і чоловіка.

Жінка розповідає: "Я порахувала сама вулика, щоб не було рамок, щоб носили гарно мед. На полі, дрючечком на землі. І вулики держимо ці".

На цьогорічний врожай пані Ніна не скаржиться. Та пощастило не усім. Щороку меду меншає.

"Якщо взяти по медозбору, то у кого краще, у когось гірше, але рік вважається важкий", – каже пасічник Анатолій Яловничий.

Натомість хліборобам бджола допомагає. Так, віце-президент спілки пасічників України Леонід Верет розповідає: "Гречка, підвищує врожайність на 35%. Ви розумієте, що таке 35 % – це було 20 відер, а стало 30".

Бджола – це аптека, кажуть пасічники. І думка, що комаха приносить лише мед – хибна. Це і прополіс, і маточне молоко, і воскова міль, іпідмор. А ще настоянки та напої, медові жуйки - усе це готові жувати і іноземці.

/
/
/
/
/
/
/
/

Ось такий мед не лише до нашого столу, а й до закордонних яток. Солодкий продукт вподобали не лише європейці, у чергу шикуються й американці.

Нині третину експорту українського меду споживають американці. Левову частку – в ЄС. Продукт купують навіть найбільші виробники світу – китайці. Цьогоріч українські медові бізнесмени вже заробили за кордоном понад 50 мільйонів доларів. І це не межа, кажуть в профільному міністерстві. Та серед завдань не лише пожвавлення експорту: хочуть кількість перевести в якість.  

Олена Махно, Олексій Іванченков,  Олександра Демиденко, Олександр Горбатенко, "5 канал"

Дивіться також фотогалерею за темою:

Попередній матеріал
Керівника Волинської митниці підозрюють у заподіянні збитків на суму понад 300 тис. гривень
Наступний матеріал
Президент Єврокомії пояснив, чому ЄС не може покладатися на оборону США