Не повторюйте ці 10 помилок: який посуд ніколи не варто мити в посудомийній машині

Посудомийна машина вже давно стала незамінною помічницею на кухні, бо вона економить час, сили та дає змогу забути про щоденну боротьбу з тарілками та сковорідками.

Однак навіть при всій своїй ефективності посудомийка не підходить для миття всіх кухонних предметів. Деякі матеріали просто не витримують високих температур, агресивних мийних засобів чи сильного напору води, а тому можуть втратити свій вигляд або взагалі зіпсуватись. "Дивогляд" із посиланням на Real Simple зібрав поради фахівців, які наголошують: ці 10 типів посуду краще залишити для миття вручну.

  1. Чутливий металевий посуд

За словами Мері Гальярді, експертки з прибирання компанії Clorox, вироби з алюмінію, чавуну, міді, вуглецевої сталі та сковорідки з антипригарним покриттям не призначені для миття в машині.

Під впливом температури й хімії вони можуть втратити захисне покриття, іржавіти або деформуватися. Якщо не впевнені, з якого матеріалу виготовлено ваш посуд – перевірте маркування або знайдіть інструкцію в інтернеті.

  1. Пластик

Вітні Кардозі, кулінарна інструкторка та нутриціологиня, зазначає, що пластиковий посуд, особливо кришки від контейнерів, швидко деформується в посудомийній машині.

Тонкий пластик схильний до плавлення, а з часом може почати виділяти небажані речовини. Якщо все ж потрібно мити його в машині – ставте лише на верхню полицю, подалі від нагрівальних елементів.

  1. Термопосуд

Термокружки, термоси та пляшки з подвійними стінками також краще обробляти вручну.

"Так вони довше зберігають температуру напоїв і служать довше", – пояснює Кардозі.

Рідкісні випадки глибокого очищення можна дозволити, але тільки за умов, рекомендованих виробником.

  1. Дерев’яний посуд та аксесуари

Ложки, дощечки, качалки та інші дерев’яні вироби після миття в машині втрачають свою форму, стають шершавими, тріскаються й можуть зсохнутися. Щоб подовжити їхній термін служби, періодично обробляйте їх спеціальним харчовим маслом або воском

  1. Побутова техніка

Мультиварки, рисоварки, блендери – все це має електричні елементи, які ні в якому разі не можна мочити. Навіть якщо окремі частини техніки допускають миття в посудомийній машині, варто уважно прочитати інструкцію перед тим, як ризикувати.

Йогурт у мультиварці
Йогурт у мультиварці
Фото: Shutterstock
  1. Мармурові поверхні

Попри свою зовнішню міцність, мармур дуже вразливий. Його пориста структура швидко поглинає хімікати, а поверхня втрачає блиск і стійкість до плям. Це стосується сирних дощок, качалок та обробних плит.

  1. Срібло 925 проби

Срібні ложки, виделки чи ножі, які часто передаються з покоління в покоління, варто зберігати обережно. Миття в машині може спричинити потемніння, а також втрату блиску й деталей гравіювання.

  1. Кухонні ножі

"Температура і волога в посудомийній машині туплять леза, а сильні струмені води можуть вдарити ножі об інший посуд і пошкодити ріжучу кромку", – зазначає Алісія Соколовські, керівниця компанії AspenClean.

Дерев’яні ручки також втрачають міцність, тріскаються або розхитуються.

  1. Фарфор і делікатний посуд

Тонкий фарфор із розписом, глазур’ю або металевим оздобленням не витримує посудомийного циклу. Головна небезпека – це не лише тріщини, а й вицвітання малюнків і потемніння оздоблення.

  1. Кришталь і тонке скло

Витончені келихи для вина або шампанського краще обережно мити вручну. Кришталь чутливий до різких перепадів температури, а тонке скло легко б’ється навіть при незначному зсуві на полиці посудомийної машини.

Таким чином, посудомийна машина – це зручно, але не універсально. Правильний догляд за посудом збереже його красу та функціональність надовго. А деяким речам, особливо дорогим або чутливим, краще дарувати догляд у власноручно набраній раковині.

Раніше "Дивогляд" розповідав про 6 сигналів, які вказують на те, що посудомийна машина скоро зламається.

Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше