В автобіографії художник зізнавався, що в дитинстві мріяв стати кухарем
Сальвадор Далі не лише відомий художник, а й куховар. У Німеччині перевидадуть його кулінарну книгу. У виданні ілюстрації митця та майже півтори сотні рецептів. Художник учить, як приготувати афродізіаки, екзотичні страви, жаб та равликів. Про «сюрреалістичну» кулінарію розповість Варвара Міранкова.
Кулінарний бестселлер від неперевершеного майстра сюрреалізму. Вперше за 43 роки в Німеччині перевидадуть книгу рецептів іспанського художника Сальвадора Далі. Видання побачило світ 1973-го. У ньому 12 частин та 136 рецептів, десятки ілюстрацій художника, а назву "Далі: Обіди Галли" митець присвятив своїй дружині та незмінній музі.
Марія Маріам, піар-директор видавництва Taschen, говорить: "Ми вже опублікували дві кулінарних книги, і, з реакції соцмереж, читачі з нетерпінням очікують появи книги Далі. Вони публікують зображення обкладинки і дякують нам за те, що через стільки років ми вирішили її перевидати. З першого видання 1973-го року залишилося лише кілька книжок і всі вони нині – у приватних колекціях. Ми ж робимо цю книгу доступною кожному".
Одне з перших видань з особистим підписом Далі подарував власнику свого улюбленого ресторану – Хосе Монхе.
Монхе пригадує: "Далі чистив усього лангустина, залишав лише хвіст. Хапав його, піднімав вище і витріщався на цей хвіст зі смішним виразом обличчя. А потім з'їдав. Він був людиною з широкою душею і справжнім шоуменом".
Їжа завжди була джерелом натхнення для Сальвадора Далі і часто з'являлася у його роботах. На створення однієї з найвідоміших картин – "постійність пам'яті" – художника надихнули роздуми про плавлений сир Камамбер. Його м'якість та пластичність митець використав для зображення годинників, які нібито стікають зі столу та гілок. В автобіографії "Таємне життя Сальвадора Далі" художник зізнавався, що в дитинстві мріяв стати кухарем. І хоча всесвітню славу він здобув зовсім не завдяки кулінарії, через багато років після смерті його рецепти втілюють у життя в ресторанах, відзначених зірками Мішлена.
Водночас кухар Серхіо Умада зауважує: "Насправді це не сюрреалістичні рецепти. Більшість страв цілком реально приготувати. Складність у тому, що деякі кулінарні техніки вже застарілі і мало хто може з ними впоратися. Але якщо докласти зусиль, це можна зробити".
Перевидана книга коштуватиме 50 євро і вже з 20 листопада стоятиме на поличках магазинів – і в Німеччині, і за кордоном. А за попередніми продажами в інтернет-магазинах вона вже стала бестселлером.
Варвара Міранкова, "5 канал"