5.ua

Російські окупанти у Криму намагаються захопити українські ядерні об’єкти

    МЗС України висловило рішучий протест у зв’язку зі спробами Росії захопити українські ядерні об’єкти в Криму. Про це йдеться у повідомленні українського .


    Згідно з повідомленням, Росія намагається застосувати свою національну юрисдикцію до ядерних об’єктів, установок та матеріалів України, розташованих в тимчасово окупованих Криму та Севастополі та поширити на них положення угоди між СРСР та МАГАТЕ від 21 лютого 1985 року.

    У переданій російській стороні ноті наголошено на тому, що всі ядерні об’єкти, установки і матеріали, що знаходяться на території Криму та Севастополя, є власністю України. Їх правовий статус, порядок експлуатації, використання та обслуговування визначені законодавством України, а також положеннями угоди між Україною та МАГАТЕ.

    "Спроби Росії вчинити будь-які дії, спрямовані на односторонню зміну національної юрисдикції ядерних об’єктів України на тимчасово окупованій Росією території, є нікчемними. Такі дії створюють пряму загрозу міжнародному режиму, встановленому Договором про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968 року", – повідомляє МЗС.

    Відомство нагадало, що на території України, в тому числі тимчасово окупованих Криму та Севастополя, не допускається розміщення ядерної зброї або переспрямування ядерних матеріалів і ядерних об’єктів України, включаючи дослідницький реактор ДР-100 та інші ядерні установки Севастопольського національного університету ядерної енергії і промисловості, на використання у військових цілях.

    "У зв’язку з цим МЗС України застерігає російську сторону від вчинення будь-яких дій, пов’язаних з порушенням без’ядерного статусу частини території України, окупованої Російською Федерацією", – сказано у повідомленні.

    Як відомо, у четвер президент Росії Володимир Путін, перебував у Криму порушуючи всі міжнародні норми.
    Попередній матеріал
    Прем‘єр-міністр Іраку пішов у відставку
    Наступний матеріал
    Багато вантажівок "путінського конвою" майже порожні – кореспондент Financial Times
    Теги:
    Loading...