Наступна тригодинна подорож столицею відбудеться 6 січня
Навколо столиці проїхався новорічний ретро-потяг. Незвичайний паротяг ще на пероні зібрав натовп охочих покататися та сфотографуватися з локомотивом. Про враження від поїздки пасажирів та машиністів ретро-транспорту розпитувала кореспондент "5 каналу" Олена Бережнюк.
Клуби пари та характерний гудок паротяга. Новорічний ретро-потяг на вокзалі складно не помітити. У поїздку навколо столиці він вирушає щороку. Григорій - один із машиністів потяга. Розповідає, від звичайного локомотива його відрізняє те, що їздить на вугіллі.
"Він працює на вугіллі, електровоз на електриці, тепловоз на електриці. - Якщо на вугілля, це ви все вугілля закидаєте? - Так, ми. - А три години працювати не складно? - Не дуже складно", - розповів машиніст.
Одразу після інтерв'ю Григорій дає команду рушати. З вокзалу ретро-потяг відправляється у майже тригодинну подорож навколо столиці. Згодом локомотив повертається до вокзалу. Хоч і потяг не рейсовий, але прибуває чітко за графіком. Враження у пасажирів здебільшого позитивні.
Сергій сьогодні катався з усією родиною. Він із братом від поїздки у захваті. А от батько має і зауваження.
"Скучно, скажу чесно, скучно, новорічного настрою не вистачає", - сказав пасажир потяга Олександр.
А комусь подорож навіть видалася романтичною.
"Ніби якесь повернення у минулі часи. Ніби серіал якийсь детективний дивишся, переживаєш такі ситуації", - прокоментували пасажири потяга Олена та Антон.
Після того, як усі пасажири залишають потяг, машиніст Григорій дозволяє знімальній групі "5 каналу" зазирнути до кабіни. Розповідає, керувати потягом не дуже складно, усе - суцільна механіка. Щоправда, цього нині ніде не вчать. Каже, найцікавіша деталь потяга - гудок із протилежного боку від котла.
Бруд тут - обов'язковий атрибут. За нинішню поїздку спалили близько тонни вугілля. Тому не дивно, що все у кабіні вкрите шаром сажі. Кочегари розповідають, мити будь-що після поїздки немає сенсу.
Під час поїздки котел не лише рухав потяг. У ньому машиністи приготували традиційну страву - яєшню з ковбасками. Тепер вони вирушають обідати і відпочивати. А локомотив піде у депо аж до наступного виїзду - 6 січня.
Олена Бережнюк, Віктор Сніжко, Євген Ткаченко, "5 канал".