5.ua

Під Верховною Радою депутатам влаштували "коридор виховання"



    Прийшли люди з Майдану, щоб нагадати народним обранцям, що вони мають робити у сесійній залі. Стають живим ланцюгом біля під'їзду парламенту. Для депутатів створили "коридор виховання": "Для того, щоб пам’ятали, що народ є, і народ буде вимагати тих законів, яких вони хочуть".

    А хоче народ, зокрема, ухвалення пакету "реанімаційних" реформ – це і доступ до реєстрів нерухомості, фінансові звіти партій, конкурсний підбір прокурорів та виведення зарплат із тіні. Деякі пункти хочуть бачити у порядку денному вже сьогодні.

    Представник громадської ініціативи "Реанімаційний пакет реформ" Максим Лациба пояснює: "Про прозорість місцевих бюджетів. Це означає, що має бути створений веб-портал, і інформація про те, як наповнюються всі міські бюджети, і як витрачаються кошти там буде прозора, ви будете мати можливість зайти і подивитися. Ми вимагаємо його ухвалення сьогодні в першому читанні".

    Негайно розглянути законопроект про валютні кредити вимагають кількасот пікетувальників із різних областей. Усі вони брали позики у банків, а тепер, бідкаються, платити не можуть – курс долара зависокий. Просять перерахувати кредит у гривні і за старою ціною валюти.

    Пікетувальниця Олена Маслова розповіла: брала кредит на житло у 2008 році по курсу 4,86 за долар під 12% річних. Платіж був 1000 доларів на місяць – це було 4800 гривень. Зараз жінка мусить платити 12 тисяч гривень на місяць. Її чоловік зараз призваний до війська, де отримує 3000 грн., тож платіж у 12 тисяч став недосяжним.

    Перед Верховною Радою розстелили килим та облаштували дитячий куточок. Скоро, кажуть, так і ночуватимуть – просто неба. Бо якщо парламентарі закон не ухвалять, їхні квартири банки заберуть.

    Якщо не сьогодні, то на тижні включать до порядку денного частину вимог – пообіцяли нардепи, які проходили повз пікети. Водночас, мітингарі мають намір контролювати процес ще численнішими акціями.

    Світлана Одаренко, Олена Сорокіна, 5 канал.
    Попередній матеріал
    Гідрометцентр: В найближжчі дні в Україні будуть теплі дощі
    Наступний матеріал
    Обама обговорить з Порошенком підтримку України та боротьбу з терористами
    Теги:
    Loading...