Картина В.Сєрова "Ленін проголошує Радянську владу"

The Washington Post: Урок революції 1917 року для нової української влади

    Новий уряд України, який відчуває колосальний тиск і намагається встановити авторитет, зараз переживає ті ж труднощі, що колись уже обрушилися на інший молодий уряд - в іншому місці і в інший час - в Росії , в березні 1917 року. Про це пише журналіст

    Як Україна у 2014 році, 97 років тому Росія скинула автократа, якого всі зневажали. Подібно сьогоднішньому Києву нова влади в Петрограді - тодішній столиці Росії - намагалася зрозуміти, як управляти країною в міру наростання тиску, пише видання.

    "Їм це не вдалося. Неможливо втримати корабель, якщо ззовні постійно нападає ворожа сила, а зсередини роздирає вороже інакомислення. Всього через вісім місяців вони втратили контроль над державою після Більшовицької революції. Як наслідок – створення Радянського Союзу і роки страждань мільйонів людей", - відмічає Інгланд.

    Як відмічається, у 1917, як і в 2014 році, Сполучені Штати з ентузіазмом вітали новий, нібито демократичний уряд, але згодом виявили, що ніяк не можуть вплинути на хід подій.

    "Російська революція початку 1917 року - застереження тимчасовому уряду України, який прийшов до влади внаслідок раптового падіння попереднього уряду і зіткнувся з порожньою скарбницею і гострим тиском з усіх боків", - йдеться в статті.

    Члени російського Тимчасового уряду не змогли завоювати довіру радикалізованого населення. Їх владу оскаржував паралельний орган - рада Петрограду. "Члени Ради вірили, що вони, а не політики, влаштували революцію і справжня легітимність - на їхньому боці, а не боці уряду, - вказує Інгланд. - Це вражаюче нагадує сьогоднішню ситуацію в Києві, де табір протестувальників на Майдані продовжує стояти, а його лідери з недовірою критично стежать за парламентом і домагаються права голосу в питаннях формування уряду і його політики".
    У Росії 1917 були радикали-більшовики на чолі з Леніним.
    "В Україні радикали належать до "Правого сектору " - націоналістичної групи правого спрямування. На відміну від більшовиків, активісти "Правого сектору" дійсно брали участь у поваленні старого уряду. Однак київська влада все одно з ними бореться ", - пише журналіст.

    Протести почалися в лютому 1917 року від нестачі хліба. У Києві ж у листопаді минулого року коли демонстранти зібралися на користь угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Ні в тих, ні у інших іншої причини не було. Але в обох випадках влада спробувала жорстоко подавити протести, що вивело на вулиці тисячі людей, які засуджували корупцію і несправедливість.
    У 1917 році поліцейські снайпери бродили дахами Петрограду, вбиваючи людей на вулицях. У 2014 році це ж саме відбулося в Києві. Однак протестувальники не були залякані.

    У Росії все раптово закінчилося в березні 1917-го. Цар зрікся престолу , думські ліберали і соціалісти сформували Тимчасовий уряд, який поділяв владу з Радою робітників і солдатських депутатів. Однак у ворожих сусідів були свої наміри, пише автор, "у випадку з Україною інтервенція прийшла з боку Росії і президента Володимира Путіна. У 1918 році цю роль зіграла Німеччина".

    "Зовсім як Росія в цьому місяці без церемоній взяла Крим, Німеччина скористалася слабкістю Росії і на короткий час окупувала значну частину її території - як виявилося, майже всю сучасну Україну", - пише The Washington Post.

    США з ентузіазмом зустріли Лютневу революцію. Повалення в Росії самодержавного царя спростило для Сполучених Штатів приєднання до Англії та Франції і боротися на боці Росії у війні.

    У 2014 році вони вітали повалення автократичного Віктора Януковича. "Однак успіх у Києві залежить від Яценюка та його союзників, і якщо, як росіянам сто років тому, завдання виявиться їм не по зубах, ніякий обсяг американської підтримки їм не допоможе", - підкреслив автор.

    Попередній матеріал
    Кабмін затвердив скорочення посад в міністерствах та відомствах
    Наступний матеріал
    Українські Повітряні Сили провели навчання в східних областях України
    Теги:
    Loading...