В'язниця
В'язниця Facebook / Людмила Денісова

Дорогий тролінг чи реальний сервіс: навіщо Мін'юст продає подарункові сертифікати в СІЗО

Читайте по-русски
Чотири подарункові сертифікати у в'язницю вже продали. Суми різні – все залежить від міста

Міністерство юстиції продало чотири подарункові сертифікати на проживання у камерах СІЗО з покращеними умовами. Один такий купили, до прикладу, міському голові Одеси Геннадію Труханову. Одеський чиновник не відреагував на таку увагу з боку місцевої блогерки. Хто може придбати сертифікат, скільки він коштує і чи має інший зміст, аніж символічний – далі.

Одеська блогерка Ірина Гриб днями розщедрилася на 3,2 тис. грн, щоби купити незвичний презент для тамтешнього одіозного міського голови Геннадія Леонідовича Труханова. Симпатії до чиновника однозначно немає, радше навпаки.

"Геннадій Леонідович Труханов винен хоча б тим, що нам одеситам доводиться терпіти, що наш мер сидить на лаві підсудних, у справі Краяна, і вся Україна це бачить. Хоча б те, що наш мер має подвійне громадянство з країною-агресором. Хоча б те, що наш мер має бандитське минуле з 90-х", – каже вона.

Подарунок для Труханова – це сертифікат у Київський слідчий ізолятор. VIP-камера, де є телевізор, комфортний туалет та немає грибка на стінах.

"Він мені не писав, але Одеса місто маленьке, скажімо так. У рамках чуток мені говорили, що він оцінив. Оцінив досить жорстко. Йому це чомусь не сподобалося", – усміхається Ірина Гриб.

Поки що одеський очільник мовчить. Не хочуть коментувати історію з презентом "на нари" і його помічники. А от ініціатива таким чином тролити чиновників – пішла від Міністерства юстиції України. У відомстві розраховують, що на такі сертифікати буде ажіотаж.

Це справді не жарт. Український ексклюзив, який не можна зустріти в інших країнах світу. Мінюст продає подарункові сертифікати, які дозволяють ув'язненому перебувати в СІЗО на умовах підвищеного комфорту. Такий подарунок можна вручити всім, хто проштрафився на повну, і йому дорога до слідчого ізолятору. Це стосується насамперед депутатів, чиновників чи бізнесменів.

Чотири подарункові сертифікати у в'язницю вже продали. Суми різні, все залежить від міста. Приміром, у Київському СІЗО – 12 тис. грн на місяць. А от найдешевше – це камери в Чернівцях, лише 2,5 тис. грн за місяць.

"Це радше такий гумористичний тролінг такий потенційний. Для тих, хто бажає потролити когось, наприклад, колишнього чиновника, чинного чиновника. Наша мета – не стільки наповнити камери новими клієнтами, клієнтів нам і так вистачає, скільки отримати кошти в якості благодійної допомоги", – пояснює міністр юстиції України Денис Малюська.

Голова Мін'юсту запевнив, що гроші від проданих сертифікатів підуть на те, щоб відремонтувати слідчі ізолятори по всій країні, адже більшість із них зараз у жахливому стані.

За перші кілька днів за подарункові сертифікати Мін'юст уже вторгував майже 28 тис. грн. Придбати такий подарунок можна онлайн на сайті відомства. Для цього достатньо лише обрати слідчий ізолятор, кількість днів ув'язнення і оплатити.

Мирослав Солонар, Олексій Іванченков, Ігор Костюк, "5 канал"

Попередній матеріал
"Так працює пам’ять": музиканти цілий рік писали пісні про загиблого від теракту Данила Дідіка
Наступний матеріал
Ліквідація полтавського зловмисника: журналісти "5 каналу" побували на місці, де переховувався Скрипник
Loading...