Генасамблея ООН 5.ua

Генасамблея ООН: світові лідери говорять про збройні конфлікти, російську агресію та демократію

Востаннє на Генасамблеї у ролі президента США виступив Барак Обама

У Нью-Йорку тривають політичні дебати в межах Генеральної асамблеї ООН. Організація, яка об’єднала країни заради миру, нині змушена говорити про війну.

"Конфлікт у Сирії спричиняє численні людські жертви і сіє нестабільність. Військового розв’язання цього конфлікту немає. Багато озброєних груп убили безліч невинних, але ніхто не спричинив стільки смертей, як влада Сирії, яка продовжує бомбити міські квартали і катувати тисячі ув'язнених. А потужні покровителі Сирії продовжують підгодовувати машину війни і їхні руки також у крові", - заявив генеральний секретар ООН Пан Гі Мун.

Традиційно серед перших спікерів дебатів і американський президент. Проголошуючи на Генасамблеї свою останню у цьому статусі промову, Барак Обама згадує збройні конфлікти як результат недосконалої міжнародної політики. Їй часто бракує рішучості протистояти країнам-агресорам. 

"У світі, що залишив позаду епоху імперій, ми бачимо Росію, яка намагається відродити колишню славу за допомогою сили. Ті країни Європи з колишнього соціалістичного блоку, що стали на шлях демократії, значно відрізняються від держав, котрі цього не зробили. Так, народ України вийшов на вулиці не через якусь змову чи вплив ззовні. Вони вийшли на вулиці, бо їхня влада була продажною, і жодного порятунку від цього не було. Українці вимагали змін, бо вони бачили, як поліпшилося життя людей у країнах Балтії та в Польщі", - наголосив Барак Обама.

Він заявив, що Білий дім готовий і надалі підтримувати демократичні процеси в Україні.  

У свою чергу міністр закордонних справ України Павло Клімкін наголосив: "Будь-яка Генеральна асамблея  - це унікальний майданчик для зустрічей. Це також виступ Президента (України) під час загальних дебатів, це участь у засіданні Радбезу. На тлі того, що відбувається в Сирії, де режим Асада за допомогою Росії не дотримується припинення вогню, і порівнюючи це з тим, що відбувається на Донбасі, де Росія намагається зруйнувати всі шанси на досягнення миру – це дуже важливо (обговорювати)".

Як стало відомо, політичні дебати в рамках Генасамблеї триватимуть до кінця тижня. Більше сотні лідерів говоритимуть про проблеми своїх країн, які, на їх переконання, необхідно вирішувати усією світовою спільнотою.

Наразі учасники дискусій вже зрозуміли, що повноцінної розмови про збройні конфлікти без тих, хто ці конфлікти підтримує, не вийде.  Натомість, керівництво Сирії і Росії цьогорічне засідання проігнорували.

 Ірина Герасимова, Андрій Єршов, "5 канал"

Попередній матеріал
У Москві захопили Культурний центр України: гендиректора не пускають на робоче місце
Наступний матеріал
Апітерапія, соляна шахта та "сон на вуликах": у Трускавці проходять реабілітацію понад 100 бійців АТО
Теги:
Loading...
Порошенко закликав призупинити право вето в Радбезі ООН для країн-учасниць конфліктів

Порошенко закликав призупинити право вето в Радбезі ООН для країн-учасниць конфліктів

Обама на засіданні Генасамблеї ООН: Росія намагається повернути колишню славу силою

Обама на засіданні Генасамблеї ООН: Росія намагається повернути колишню славу силою

Порошенко на засіданні Генасамблеї ООН: "Ми не маємо права закривати очі на бомбардування Росією українського Донбасу"

Порошенко на засіданні Генасамблеї ООН: "Ми не маємо права закривати очі на бомбардування Росією українського Донбасу"

Порошенко зустрінеться з Обамою на Генасамблеї ООН – Клімкін

Порошенко зустрінеться з Обамою на Генасамблеї ООН – Клімкін