atn.ua

Екс-генсек НАТО розповів, чому місію ООН не залучили до вирішення конфлікту на Донбасі

    Експерт не певен, чи зберігає ООН за собою статус гаранта верховенства міжнародного права

    Варіант з введенням на Донбас миротворчої місії ООН розглядався, але він не міг бути реалізований через опір РФ. Про це заявив екс-генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен, передає видання "Новое время".

    "Очевидно, що ООН не може діяти без згоди Росії, і з цієї причини ми використовували місію ОБСЄ, якій дали чіткий мандат. Знову ж таки, Росія як член ОБСЄ багато блокувала. Звичайно, росіяни не хочуть міжнародних спостерігачів на Донбасі, тому що це розкриває факти того, як РФ діє на українській території", – зазначив Расмуссен.

    За його словами, світові потрібен форум на кшталт ООН для дискусій за участю всіх країн незалежно від того, демократичні це країни чи країни з авторитарним режимом.

    "ООН – гарант верховенства міжнародного права. Щоправда, тільки на словах. Коли справа доходить до питань безпеки, ООН – не найефективніша організація з багатьох причин. У першу чергу тому, що країни-члени не хочуть фінансувати військові операції ООН й неохоче надають для цього свої військові частини та інші ресурси. Якщо ж все-таки ООН приймає рішення про проведення операції, то її мандат, як правило, дуже слабкий", – пояснив екс-генсек НАТО.

    Расмуссен вважає, що НАТО – найбільш ефективна і фактично єдина оборонна організація у світі. На підтвердження власних слів він нагадав про досвід лівійського конфлікту, коли саме НАТО втрутилося у ситуацію в Лівії.

    "Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію про свою відповідальність за безпеку лівійського народу. Однак, за ініціативою країн-членів НАТО, саме Північноатлантичний альянс взяв на себе всі питання щодо організації військової операції від імені ООН. На мій погляд, такий формат може бути використаний і в майбутньому", – додав екс-генсек НАТО.

    Дивіться також: Чи здатна ООН реагувати на збройні амбіції Росії – аналіз

    Попередній матеріал
    "ЗА ЧАЙ.COM": тричі Генпрокурор України Святослав Піскун в ефірі "5 каналу"
    Наступний матеріал
    Президент закликав українських істориків "дати бій" Кремлю у гібридній війні
    Теги:
    Loading...
    В ООН хочуть обмежити право вето постійних членів Радбезу

    В ООН хочуть обмежити право вето постійних членів Радбезу

    Чи здатна ООН реагувати на збройні амбіції Росії – аналіз

    Чи здатна ООН реагувати на збройні амбіції Росії – аналіз

    ООН час розширити Раду безпеки, щоб дати відсіч варварству Росії – The Times

    ООН час розширити Раду безпеки, щоб дати відсіч варварству Росії – The Times

    США викрили чергову брехню Росії на засіданні Радбезу ООН

    США викрили чергову брехню Росії на засіданні Радбезу ООН