Борщ стає делікатесом. Вартість першої і чи не найголовнішої української страви за рік зросла утричі у пісному варіанті і вполовину - у м’ясному, підрахували аналітики. Утім, зазначають, за останній тиждень борщовий набір здешевшав на 3 відсотки.
Господині ж переконують, борщ стає чимдалі дорожчим, натомість продавці запевняють - піднімають ціни помірковано, а на деякі складові навіть опускають.
Ринкові ціни на картоплю, як і на соняшникову олію, різняться. За місяць овочі подорожчали. А от що падає у ціні - то це м’ясо, розповідають продавці. Особливо ближче до вечора.
Економісти та експерти-аграрії підрахували - за рік пісний борщовий набір подорожчав майже втричі, а м’ясний варіант - на 50 відсотків. Чотирилітрова пісна каструля обійдеться у середньому в 22 гривні, м’ясна - у майже 75. Пояснюють, усе через девальвацію гривні, подорожчання енергоносіїв, добрив та палива.
Але борщ дорожчатиме й надалі, прогнозують економісти, через ту ж таки інфляцію.
Утім, запасатися складовими борщового набору зараз експерти не рекомендують. З новим урожаєм ціни мають впасти, тож робити запаси радять вже на наступну зиму.