Хліборобський фестиваль "Житичі"
5.ua

На Житомирщині стартував хліборобський фестиваль "Житичі"

Хліборобський фестиваль "Житичі" у Житомирській області вже проводять уп'яте.

Зазначається, що цього дня наші предки традиційно сіяли огірки та вперше виводили худобу на пасовиська. Організатори кажуть, що головним завдання фестивалю є показати міській молоді, які були традиції предків українців.

Так, в етнографічному комплексі "Поліська Хата" відтворили обряди, які українці виконували у день великомученика Юрія 6 травня. Убрані в національні костюми учасники фестивалю сіяли огірки. Організатори переконують: насіння, укинуте в землю у день Святого Юрія, покровителя хліборобів та скотарів, родить найкраще.

У чоловіків же інші зобов'язання. Вони в ріллю закопують кілька крашанок та шматочок освяченої паски. Це так звані обереги майбутнього врожаю хліба. Малеча, згідно зі звичаєм, на свято хліборобства скаче і котиться щойно засіяним полем.

За словами етнографів, особливим обрядом є обід у полі. Це так зване жертвоприношення землі. Гостей тим часом частують так званими жайворонками – випічкою, яка символізує прихід весни.

Засіяне й висаджене цього дня молоддю поле доглядатимуть уже працівники етнографічної "Поліської хати". На черзі свято жита, його сіятимуть теж за давнім обрядом. 

Детальніше дивіться в сюжеті "5 каналу".

Оксана Трокоз, Олександр Мельничук, "5 канал".

Попередній матеріал
У Дніпропетровську зустріли трьох українських бійців, яких напередодні звільнили з полону
Наступний матеріал
У Києві поховали правоохоронців, які загинули від пострілів грабіжників АЗС

У Чернівцях стартував Міжнародний фестиваль мов та культур

Фестиваль на автозвалищі в Британії: стрибки на розбитих машинах

Свято хліба-2015: "кіборги" взяли участь в фестивалі хліба на Чернігівщині

Фільм про кримських татар отримав бронзову нагороду на кінофестивалі у Х’юстоні