Про це повідомляє видання "Новое время" з посиланням на Національний інститут зору США.
Науковці провели два дослідження. У ході першого вони оцінювали, як дієта впливає на ймовірність розвитку дегенеративних хвороб сітківки у людей літнього віку. Вчені вивели особливий набір антиоксидантів і мінералів, який, як показала перевірка на іншій групі добровольців, уповільнював руйнування нервової тканини сітківки. У ході другого дослідження медики спробували поліпшити цю суміш, додавши до неї омега-3 жирні кислоти.
Після цього протягом шести років науковці стежили за змінами у стані очей і мозку у команди з майже 5 тисяч добровольців, які вживали покращену суміш і страждали від початкових фаз руйнування сітківки або перебували у групі ризику.
Як наслідок, вчені виявили, що омега-3 кислоти не лише не захищали нейрони сітківки від смерті й старіння, а й не чинили сприятливої дії на мозок добровольців і не перешкоджали зниженню гостроти розуму і пам'яті. Крім того, два популярні засоби для захисту очей - рослинні пігменти лютеїн і зеаксантин - вчені визнали марними для захисту очей і мозку.
Як повідомляв 5.ua, канадський лікар Крістофер Чарльз винайшов "рибу", яка рятує людей від анемії.