Кримські фермери разом із науковцями вирощують морський делікатес

    Устриці посідають перше місце в світі за обсягом промислового вилову серед двустворчатих молюсків. Проте в Чорному морі їхня популяція на межі вимирання і охороняється законом. Як зберегти морську фауну і при цьому нагодувати охочих до делікатесу українців, знають кримські морські фермери.

    Це єдина устрична ферма України. Морська плантація в 5 гектарів розташована біля південнобережного селища Кацивелі. Тут на глибині від півтора до трьох метрів у спеціальних садках фермери разом із науковцями вирощують морський делікатес. Адаптовану до кримських умов тихоокеанську гігантську устрицю.

    Владислав Лозовський, молодший науковий співробітник інституту біології південних морів НАН України: "Сегодня утром достали 6 вот-таких вот наборов для выращивания устрицы. И происходит разборка устрицы на различные возрастные группы – размеры и очистка их от ненужных вещей". 

    Щоби виростити устрицю, потрібно щонайменше 2 роки. До того ж, молюск вимагає ретельного догляду.  Його треба очищувати, пересаджувати в просторіші ємності, захищати від хижаків і перевіряти стан води.

    Антон Лях, науковий співробітник відділу біофізичної екології інституту біології південних морів НАН України: "Это где-то годовалая устрица. Через год-полтора она увеличит свой размер в 2-1,5 раза. И ее можно будет подавать на стол и дегустировать".

    У м’ясі устриці багато глікогену, білка, вуглеводів, вітамінів та тестостерону. М`ясо молюска медики також рекомендують як засіб для лікування уражених радіацією та онкохворих. 

    Оксана Вялова, кандидат біологічних наук, науковий співрабітник інституту біології південних морів НАН України: "У нас есть клиенты, кот. приходять и есть наробітки научных учреждений что свежие морепродукты, употребляемые почему-то с черним хлебом, оч.полезны для остановки ракових заболеваний".

    Загалом у морському господарстві вирощують близько 700 тисяч устриць. Фермери запевняють, готові збільшити колонію, якщо держава ухвалить програму з розвитку та підтримки цього виду фермерства.

    Сергій Кулик, директор морської ферми: "Плантація находится в толще воды, не на дне и не на поверхности, а в толще. Она получается экологически чистая. И здесь течение 1,5м\с. они питаються фітопланктоном. Это основа для их роста, потому, здесь идеальные условия". 

    Окрім їстівних та лікувальних властивостей, молюск ще й підвищує біопродуктивність акваторії та виконує функції очисних споруд. Одна устриця фільтрує майже 60 літрів води на добу.

    Юлія Крючкова, Назар Кіндрачук. Крим, "5 канал"

    Попередній матеріал
    Тривають масові акції непокори у Чилі
    Наступний матеріал
    Як ведучі 5 каналу готуються до рекордного телемарафону [відео]
    Теги: