Про це заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Владислава Рутицька сказала під час Міжнародного юридичного форуму "Україна – ЄС", повідомли у прес-службі міністерства.
"Зараз Україна може здійснювати експорт продукції до країн-членів ЄС з 235 українських підприємств. Вимоги Європейського Союзу високі. Ці вимоги гарантують високу безпеку, якість продукції і можливість торгувати не тільки на ринку ЄС, а й на інших міжнародних ринках, диференціювати збут, будувати ефективну стратегію продажу. Сьогодні ми працюємо в напряму export-promotion для виробників, пояснюючи шляхи виходу на ринки Європи і можливі преференції від експорту до країн ЄС. Зокрема, в цьому році було вперше розпочато експорт, у рамках автономних торгівельних преференцій, цукру, крохмалю та більш активно - вівса, солоду та яєць", - зазначила Рутицька.
У прес-службі поінформували, що реалізація зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, яка почне дію з 1 січня 2016 року, надає можливість розширити номенклатуру експортованих товарів. Зазначається, що на сьогодні українські виробники вже використали річні квоти на кукурудзу (400 тис. тонн) та пшеницю (950 тис. тонн), 2 квартальні основні квоти на м'ясо птиці по 4 тис. тонн (також 2 тис. тонн з 10 тис. тонн додаткової квоти на м'ясо птиці), на ячмінь - 194,2 тис. тонн з 250 тис. тонн.
"Угода про асоціацію України з ЄС дає аграріям нові можливості: вихід на європейські ринки, пошук надійних партнерів. Також важливим для нас є нарощування експорту продукції з високою доданою вартістю. Наразі вже суттєво зменшився експорт сировинних видів продукції до ЄС. Якщо за 6 місяців 2014 року їх частка у експорті складала 76%, то за відповідний період поточного року – 67%", - додала Рутицька.
Як повідомляв 5.ua, Мінагропродовольства прогнозує експорт зернових культур з України на липень 2015 – червень 2016 років на рівні 36,83 млн тонн.