металобрухт
металобрухт Depositphotos

Скасування мита на брухт призведе до зменшення експорту металу й обсягу валютної виручки – експерт

    Читайте по-русски
    Якщо закон не буде підписаний або буде скасований, різко зросте експорт металобрухту з України, що призведе до дефіциту сировини, – впевнений Скаршевський

    Експортне мито на брухт потрібне Україні, аби зберегти експорт металу, обсяг валютної виручки та робочі місця для власних громадян. Такої думки притримується економічний експерт Віктор Скаршевський, передає 112.ua.

    Нагадаємо, законопроект про підвищення експортного мита на брухт чорних металів з 42 до 58 євро/т, що був ухвалений Верховною Радою 28 лютого, досі не підписано Президентом. Але вже зареєстровано проект постанови про його скасування. Якщо постанову ухвалять, вже із вересня мито зменшиться із 42 до 8,5 євро/т, що дасть можливість заготівникам брухту безперешкодно вивозити його за кордон. За такого сценарію українські підприємства можуть опинитися в умовах дефіциту сировини. Експорт готової продукції є набагато вигіднішим для країни, аніж експорт сировини.

    "За останні 2 роки ціна металобрухту зросла майже вдвічі: зі $180 до $330 на сьогодні. Тому логічно, що мито на вивезення підвищується зі 42 до 58 євро. Якщо закон не буде підписаний або буде скасований, різко зросте експорт металобрухту з України, що призведе до дефіциту сировини та, відповідно, зменшення обсягів виробництва металургійної продукції, до зменшення експорту металу й обсягу валютної виручки, що негативно позначиться на валютному курсі. Скоротиться кількість робочих місць", – заявив Скаршевський.

    Учасники ринку наголошують, що навіть коли мито на експорт металобрухту було на рівні 30 євро за тонну – українські підприємства відчували гострий дефіцит сировини, що призводило до зниження обсягів виробництва та зупинок виробничих потужностей. В результаті чого Україна втрачала робочі місця, податки, а також валютну виручку, що негативно впливало на курс національної валюти. Наразі така ситуація може повторитися.

    Зазначається, що скасування рішення про підвищення мит зіграє на руку "мисливцеві" за українським металобрухтом, анклаву РФ на території Молдови – невизнаному Придністров'ю, на території якого розташований Молдавський металургійний завод. Підприємство працює на енергоресурсах, які поставляються з Росії. Полює на український металобрухт і Туреччина, яка є конкурентом України на світовому металургійному ринку.

    "Якщо подивитися на історію законопроектів (про підвищення експортного мита), Президент вже тричі їх підписував, починаючи з жовтня 2016 року. Один раз він повертав документ в Раду із зауваженням, що термін дії мита має бути змінено з 2 на 1 рік. Тому, думаю, Президент і цього разу його підпише. Можливо, з таким же маневром, що скоротить термін з 2 років до 1 року, а можливо і відразу підпише", – резюмував експерт.

    Попередній матеріал
    Названо 5 продуктів, що можуть зникнути через глобальне потепління
    Наступний матеріал
    Канада виділить Україні кошти для боротьби з кремлівською пропагандою
    Теги:
    Loading...