молюски абалони
5 канал

Іспанська Галісія вражає новим делікатесом: молюски абалони – "вкрай елегантна страва"

Кілограм очищеного м'яса цих молюсків коштує 80 євро, але замовники готові платити таку ціну за гастрономічне диво

В іспанській Галісії набуває популярності новий гастрономічний бізнес – вирощування їстівних молюсків. Спеціальні ферми продають їх не лише місцевим ресторанам, а й імпортують до азійських держав, передає "5 канал".

Назва цього делікатесу – "абалон", "галіотіс" або "морське вушко". Це страва азійської та латиноамериканської кухонь. Живуть абалони в океанських водах. І полювання на них пов'язане з ризиком для життя драйверів, тому дедалі більше ферм розводять їстівних молюсків штучно.

Одне з таких підприємств працює в іспанському регіоні Галісія. Успішному розведенню абалонів сприяє клімат і умови, створені на фермі.

"Цей молюск належить до нічних істот. Живуть вони переважно під великим камінням, а коли настає ніч – вилазять у пошуках їжі. Їдять молюски великі морські водорості. Тут, на фабриці, ми намагалися повторити природні умови: темряву, щоб вони мали більше часу для активності, багато їжі – щоб вони товстішали. Але, насамперед, ми намагаємося зменшити рівень їхнього стресу, бо коли вони у стресі, то погано ростуть", – розповідає біолог Едуардо Перес.

Найбільші з вирощених тут абалонів завдовжки 9,5 сантиметрів. Вони коштують 12,5 євро за штуку. Менші, 6-сантиметрові, йдуть по 3,5 євро. Загалом же кілограм очищеного м'яса коштує 80 євро.

Замовники готові платити цю ціну. Так, один з іспанських ресторанів, що вніс до меню абалонів, здобув зірку Мішлен, одну з найвищих відзнак у ресторанному бізнесі. Абалона можна варити чи смажити. Утім, їдять їх і сирими.

"Абалон – це делікатес з дуже тонким смаком, але украй елегантним. Він має смак моря. Ласувати абалона треба поступово, щоб розсмакувати, щоб отримати насолоду. Також у нього чудова текстура – він хрумтить, і його треба жувати", – каже шеф-кухар ресторану Інакі Бретал.

"В Азії дуже сильно звертають увагу на текстуру їжі. Абалона треба жувати, бо він дуже соковитий. Тут ідеться навіть не про смак, а саме про текстуру", – додає кухар Августин Мурата.

Молюски абалон стають їстівними через 4-5 років після народження. Іспанський фермер продає їх не лише місцевим ресторанам, а й експортує до Японії, Китаю та Південної Кореї. Цього року ферма поставила собі за мету – виростити 115 тонн морських вушок. Це зробить її найпотужнішим комплексом із вирощування молюсків у світі.

Нонна Стефанова, "5 канал"

Попередній матеріал
Муженко: Керівники генштабів країн НАТО висловили одностайну підтримку Україні в умовах агресії РФ
Наступний матеріал
Теракт у військовому таборі Малі: кількість жертв зросла до 80 осіб

Буковинські волонтери приготували чергову партію домашніх страв для бійців АТО

Китайський військовий наготував дружині страв на цілий рік

На Житомирщині готували голодоморні страви [відео]